De burger wordt duur betaald…

Actueel |
17 apr 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Een prijs van acht tot negen euro of meer. Het is voor Whoppers, Big Macs en burgerbroodjes van Kwalitaria en andere formules eerder regel dan uitzondering. Ook zelfstandige cafetaria’s merken de prijsstijgingen van rundvlees aan den lijve. De burger wordt duur betaald.

Burgerbroodjes met patty’s van 100 procent rundvlees kosten niet zelden inkoop al ettelijke euro’s. De prijs van rundvlees is op de wereldmarkt in lange tijd niet zo hoog geweest. Sommige deskundigen denken dat dit hoge prijsniveau voor rundvlees ‘het nieuwe normaal’ is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor gehakt en gehaktsnacks.

Structurele trend

Volgens marktkenners is sprake van een structurele trend. De afgelopen jaren werd rundvlees al kostbaarder. Sinds begin dit jaar lopen de prijzen opnieuw snel op. De oorzaak ligt niet alleen bij blauwtong en andere ziektes, maar ook het sluiten van veehouderijen mist zijn effect niet. Het gaat hierbij zowel om stoppende oudere boeren als boeren die hun bedrijf beëindigen via stikstof- en opkoopregelingen.

Prijs blijft hoog

Door deze actuele ontwikkelingen is een tekort aan slachtrunderen ontstaan. De aanvoer bij slachterijen liep met ongeveer een vijfde terug. Gevolg: de kiloprijs voor runderen is de afgelopen drie maanden flink opgelopen. Omdat er ook minder kalveren worden geboren, is nu al te voorspellen dat de prijs in 2026 hoog zal blijven.

Droogte speelt parten

Bovendien speelt in delen van de wereld, zoals Noord-Amerika, ook de droogte de veeteelt parten. Een Vlaams vakblad meldt dat de VS momenteel de kleinste rundveestapel heeft sinds 1952. Vergeleken met ruim vijf jaar geleden stegen de winkelprijzen van rundvlees met ruim 90 procent.

Foto: Shutterstock, Lyubov Levitskaya

Meer over