Ze zijn getalsmatig nog klein, maar openen wel nieuwe vestigingen. Frituurwereld schotelt je drie eetconcepten voor die zich bewegen op het grensvlak van snackbar en fastfoodrestaurant. Copper Branch uit Canada, Naskip uit Suriname en het Utrechtse Karma Kebab.
1. Copper Branch
Copper Branch opende drie jaar geleden zijn eerste vestiging in Utrecht. Tien jaar geleden startte deze Canadese vega fastfoodformule in Montreal. “Think. Eat. Change. Plant-based Power Food.” Dat zijn de slogans waarvan Copper Branch zich bedient.
Vleesloze burgers, wraps, bowls en plantaardige ontbijten en lunches zijn de voornaamste gerechten op de kaart, naast uitgebreide secties warme dranken, koude dranken (ook smoothies), gebak en desserts. Afgezien van Utrecht, zijn er inmiddels ook vestigingen in Rotterdam, Almere en Nieuwegein.
2. Naskip
Kip is populair. Kipconcept Naskip is in thuisland Suriname een legende. In 1962 werd de eerste vestiging geopend, in Suriname zijn er nu zes restaurants. Vijf jaar geleden streek Naskip neer in Amsterdam. In Almere is Naskip nu ook sinds kort gevestigd.
De eigen pikante saus van de formule is een populair smaakmaker op zich. “Onze gouden krokante kip wordt klaargemaakt met verse ingrediënten en 100 procent plantaardige vetten,” aldus het familiebedrijf. Naast kippenvleugels en kippenbouten verkoopt Naskip ook patat en burgers.
3. Karma Kebab
Het Utrechtse Karma Kebab begon ruim zes jaar geleden met een foodtruck op popfestival Lowlands. Daarna kwamen er meer foodtrucks en evenementen. Vier jaar later werden die gevolgd door een belevingsvol, industrial restaurant in Utrecht. Afgelopen najaar kwam hier een vestiging in Amsterdam bij.
Kernproduct is plantaardige kebab die is gemaakt van knolselderij. Karma Kebab won er menige vakprijs mee. De kebab wordt al een tijd ook via horecagroothandels als Sligro en Bidfood verkocht. Enkele cafetaria’s hebben het inmiddels in hun assortiment. Op het menu van de Karma Kebab restaurants staan naast knolselderijkebab verder onder meer loaded hummus, loaded fries, zoete friet, de Turkse snack börek, bier, wijn en cocktails.
Foto: promofoto Copper Branch Nederland