De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft sinds 6 maart 2023 een nieuwe voorzitter: Edwin van Es. Hij is niet alleen eigenaar van cafetaria en ijssalon Bon Appetit in Rijsbergen, maar ook van “De IJssalon van Breda”.
In de cafetariabranche is Van Es geen onbekende. Zo behaalde hij in 2014 met zijn cafetaria de titel ‘Cafetaria van het Jaar’, was hij in 2015 een van de eerste ondernemers die het Goed Gefrituurd Keurmerk uitgereikt kreeg en is hij sinds de oprichting van ProFri een van de belangrijke ambassadeurs van deze vakvereniging.
Tijdens het IJsVak Gala in Gorinchem op 6 maart, werd de nieuwe voorzitter van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum geïntroduceerd door zijn voorganger, Teun Loonen. Van Es is in november 2022 al als vice-voorzitter toegetreden tot het bestuur van de ijsvereniging. Teun Loonen blijft hem als ‘gewoon’ bestuurslid ondersteunen tot het einde van dit jaar.
Softijsmachine
De eigenaar van Bon Appetit in Rijsbergen en De IJssalon van Breda in Breda kwam door zijn ouders in 2002 met ambachtelijk ijs in aanraking. Zijn vader had op dat moment alleen een softijsmachine, maar wilde graag ambachtelijk ijs gaan verkopen.
IJssalon van het Jaar
In 2007 nam Van Es het bedrijf van zijn ouders over en schreef zich in voor vakwedstrijden. Zijn ijssalon Bon Appetit in Rijsbergen werd in 2008 zelfs uitgeroepen tot ‘IJssalon van het Jaar’.
De nieuwe voorzitter geeft dat hij zich wil inzetten voor onderlinge samenwerking. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat we elkaar verder helpen in deze ambachtelijke branche.”
Kritisch
Verder roept hij leden op om kritisch te zijn en zich te melden: “Stel vragen over onderwerpen die impact hebben op de dagelijkse gang van zaken voor iedere ijsbereider.” Hij verwijst naar een onderwerp als energie besparen.