Niet alleen Nederlandse en Belgische frietzaken slaan alarm, ook de Britse fish & chipssector luidt de noodklok. Er wordt zelfs gevreesd dat het overgrote deel van de branche de hoge energieprijzen niet zal overleven. De National Federation of Fish Friers (NFFF) spreekt van de ergste crisis ooit.
Brancheorganisatie NFFF, die al meer dan een eeuw bestaat, eist van de overheid lagere belastingen en heffingen voor de branche. Als er niks gebeurt, zijn wellicht prijsverhogingen noodzakelijk naar omgerekend circa 16 euro. Dat is volgens veel kenners van de markt een te hoge prijs voor dit typisch Joods-Britse volksgerecht. Prijzen liggen nu over het algemeen tussen de 6 en 12 euro.
“Ergste crisis in 160 jaar”
Een Brits dagblad schrijft: “Het chippie wordt geconfronteerd met een crisis als nooit tevoren in zijn 160-jarige geschiedenis. Eén van de droogste zomers ooit, de oorlog in Oekraïne en ongekende prijsstijgingen dwingen de verkopers hun prijzen te verhogen ten koste van worstelende klanten.” De fish & chipszaken kregen bovendien recent te maken met een forse verhoging van de btw, terwijl ook de visprijzen explosief stegen.
‘Chippie’ laat pizza achter zich
Nog onlangs verklaarden Britten in een onderzoek hun liefde aan fish & chips. 28 procent van de ondervraagden plaatst het gerecht in zijn top 3 van favoriete maaltijden. Hiermee laat het visgerecht onder meer pizza (21 procent) en hamburgers (17 procent) achter zich. In hetzelfde onderzoek, uitgevoerd door bureau Nielsen, gaven drie van elke vijf consumenten aan méér geld te willen neertellen voor premium fish & chips.
Het aantal fish & chipsshops is de afgelopen decennia reeds flink gedaald. Het zijn er tegenwoordig ruim tienduizend. Fish & chips is daarnaast een populair gerecht in pubs. Jaarlijks worden totaal meer dan een kwart miljard porties vis-met-friet verkocht.