Bijzondere uitreiking van keurmerken bij oerfrituur Tra in Goirle
Frituurondernemers Ad en Cindy Tra in Goirle kregen deze week vier zeer bijzondere certificaten overhandigd. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum kwamen oorkondes uitreiken voor huisgemaakte snacks en uitstekend bakmanschap. De certificaten gingen drie jaar geleden verloren in de verwoestende brand die het oude familiebedrijf Tra trof.
Ad en Cindy zijn de derde generatie in de Goirlese oerfrituur, Kwalitaria Tra. Precies 75 jaar is het geleden dat Ads oma een ijssalon begon, terwijl opa bij de weg was als melkventer. De ijssalon ‘anno 1948’ transformeerde naar een ambachtelijke cafetaria. Tra is een gewaardeerde vaste waarde in vaderlandse frituurwereld. De verwoestende brand, drie jaar geleden, was een dieptepunt. Maar reeds vijftien maanden na de brand herrees Tra uit de as op een nieuwe locatie in Goirle.
Volop gelauwerd | Nu zijn dus ook de oorkondes terug die getuigen van het hoogstaande frituurambacht, oorkondes die bij de brand verloren gingen. Om te beginnen waren daar de drie Met Goud Bekroond-certificaten die Tra vijf jaar geleden kreeg uitgereikt voor huisgemaakte specialiteiten uit eigen keuken.
Hoewel de Goirlese frituur veel meer producten zelf maakt, ontvingen in 2018 de Huisgemaakte Goulashkroket, Bamihap én Rundvleeskroket een lauwering van de smulinspecteurs van het Nederlands Frituurcentrum. Dit gebeurde destijds op voordracht van de bekende regionale snackinspirator Culisjors.
Nieuwe lauwering op komst | Daarnaast werden zowel het Goed Gefrituurd Keurmerk als het bijbehorende voordeurschildje opnieuw uitgereikt door ProFri-directeur Frans van Rooij. Hoewel vrijwel alle klanten van Tra het al lang weten, toont dit keurmerk de consument dat sprake is van uitmuntend frituur-vakmanschap.
Een nieuwe lauwering zal niet lang op zich laten wachten. Ad en Cindy droegen namelijk hun aspergekroketten voor bij de smulinspecteurs van het Nederlands Frituurcentrum. Dit centrum in Veldhoven verzorgt in opdracht van de vakvereniging de keuringen en was in eerste reactie zéér over de aspergekroketten te spreken.