Vrijwel alle Nederlanders hebben begrip voor de eigenrichting van een Rotterdamse snackbarhoudster, wiens zaak vorige week (opnieuw) te maken kreeg met een overval.
In een poll van Algemeen Dagblad (bijna 15.000 deelnemers) onderschreef 95 procent de stelling “Wat de snackbareigenares heeft gedaan, zou ik ook doen. Je blijft met je tengels van andermans spullen af.” Terwijl de zoon van de eigenaresse de overvaller vastgreep, gooide zijn moeder een bak kokend frituurvet over de overvaller. Het is niet de eerste keer dat een snackbarovervaller op deze manier ‘zijn vet krijgt’.
Vraagtekens
In de poll van het AD zette maar een heel klein deel van de deelnemers zijn vraagtekens bij de methode van de snackbareigenaresse. 5 procent van de Nederlanders onderschrijft namelijk de stelling “Ik begrijp dat je jezelf verdedigt, maar niet met gloeiend heet frituurvet.” De derde stelling “Je speelt niet voor eigen rechter” werd door vrijwel niemand onderschreven (0 procent van de stemmen).
“Wanverhouding”
Toch stellen juristen in het begeleidende artikel dat de overvaller de snackbareigenaresse wellicht succesvol voor de rechter kan dagen. In de wet staat dat eigenrichting tot op zekere hoogte geoorloofd is, maar de gebruikte methode en de mate van geweld wel in verhouding moeten staan met de daad, in dit geval dus de overval. Degene die zich verdedigt kan strafbaar zijn “als sprake is van een wanverhouding tussen het gevaar van de belager en de reactie van degene die zichzelf verdedigt”, aldus een Rotterdamse strafrechtadvocaat in het AD.
Daling sinds corona
Snackbarovervallen hebben de volle aandacht van vakvereniging ProFri. In 2019 en de eerste twee maanden van vorig jaar was (opnieuw) sprake van grote aantallen overvallen op frituurspeciaalzaken. ProFri-directeur Frans van Rooij: “In februari 2020 zaten we zelfs op gemiddeld vier overvallen op frietzaken per week. We hebben toen bij het ministerie van Justitie & Veiligheid aan de bel getrokken. Sinds corona is het aantal overvallen scherp gedaald. Dit jaar ligt het aantal lager dan ooit tevoren en zitten we op gemiddeld één overval per twee weken. Maar iedere overval, zoals deze in Rotterdam, is er eentje te veel.”
Video CCV
Van Rooij zegt verder: “Veel bedrijven hebben de beveiliging op orde. Ook het contactloos betalen helpt, want dat zorgt voor weinig contant geld in de kassalade. Maar blijf samen met je medewerkers wel alert. Hoewel de buit gering zal zijn, is de impact op de medewerkers vaak enorm.” De afgelopen jaren is bovendien menig maaltijdbezorger overvallen. Van Rooij verwijst naar de voorlichtingsvideo van het CCV hierover.