Maaltijdboxen en bezorgtassen zijn een bron van bacteriën. Dit is gebleken uit een test die het Italiaanse food- en wijnblad Gambero Rosso onlangs liet uitvoeren.
Bij onderzoek van bezorgtassen van deliveryspecialist Glovo werden vele tientallen bacteriekolonies aangetroffen. De NVWA onderzoekt momenteel de voedselveiligheid van deliveryfood in ons land.
“200 bacteriekolonies…”
“Wie zou het voedsel eten als hij wist dat het wordt vervoerd in een box met meer dan 200 bacteriekolonies,” vraagt de laboratoriumchef zich af, die de testen uitvoerde voor het tijdschrift. Hoewel de onderzochte bezorgboxen voor het oog schoon en fris waren, werden de ruim 200 kolonies aangetroffen op de bodem en de zijwanden van de boxen en tassen.
Volgens het laboratorium zou een restaurant worden gesloten als dit allemaal op de vloer werd aangetroffen bij een inspectie. De bacteriologische gesteldheid van de onderzochte maaltijdtassen overschrijdt namelijk de maximaal toegestane grens ruimschoots: de verontreiniging is drie keer hoger dan wettelijk is toegestaan. Hoewel er heldere Europese richtlijnen bestaan, worden maaltijdkoeriers nauwelijks op hygiëne gecontroleerd. De aansprakelijkheid is volgens de Europese richtlijn in belangrijke mate de eigen verantwoordelijkheid van deliverymerken.
Wordt wel aan temperatuureis voldaan?
De redactie van het Italiaanse magazine schrijft: “Hoewel er organisaties zijn aangewezen voor controles, is de realiteit heel anders. Niemand houdt zich systematisch bezig met de hygiënisch-sanitaire controle van voedsel tijdens de transportfase.” Aandachtspunt is bovendien of aan de wettelijke aflevertemperaturen wordt voldaan: voor warm eten geldt een minimum kerntemperatuur van 60 graden, gekoelde gerechten mogen bij overhandiging maximaal 7 graden zijn.
NVWA deed eigen onderzoek
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) kan (nog) geen zicht bieden op de hygiënische gesteldheid van maaltijdtassen in Nederland. Wel voerde NVWA recent onderzoek uit, aldus de organisatie in de media. De conclusies van dit onderzoek zullen mogelijk later dit jaar bekend worden. Deskundigen wijzen erop dat geen sprake hoeft te zijn van direct gevaar voor de gezondheid, zeker niet zolang afgeleverde maaltijden goed op temperatuur zijn en maar snel genuttigd worden.