De oogsttijd van de late frietaardappelen wordt last minute tóch verlengd. Half oktober moeten de aardappelen van het land zijn. Dit is goed nieuws voor de frietbranche. Piepers krijgen hierdoor langer de tijd om te volgroeien. In verband met nieuw stikstofbeleid hadden de frietaardappelen oorspronkelijk al gisteren van het land moeten zijn.
Dat de frietoogst uitstel krijgt tot 15 oktober, komt door een aangenomen motie van de BBB en de SGP vorige week in de Tweede Kamer. De partijen wezen onder meer op de grillige omstandigheden van de aardappelteelt dit jaar. Door nat weer gingen frietaardappelen later de grond in dan normaal, door een warme periode groeiden ze minder snel. Hierdoor schoof het hele schema van inzaaien, groei en oogst op.
Extra groeitijd
Landbouwminister Piet Adema gaf eerder maïstelers extra respijt. De uiterlijk oogstdatum van maïs in de drie noordelijke provincies werd verschoven van 1 naar 10 oktober, zodat de kolven net wat extra groeitijd hebben. Nadat de motie voor latere aardappeloogst in de Tweede Kamer was aangenomen, zegde Adema toe dat hij binnen enkele dagen zou laten weten hoe hij die gaat uitvoeren. De brief over het uitstel kwam afgelopen vrijdag.
Afschaffen kalenderlandbouw?
Boeren hebben grote moeite met de nieuwe, zogenaamde kalenderlandbouw, want de natuur is immers onvoorspelbaar. Ook moties met deze strekking – afschaffen van de kalenderlandbouw – kregen veel bijval in de Tweede Kamer. De uiterlijke oogstdata zijn door de overheid ingesteld, zodat tussengewassen kunnen worden geplant die meer stikstof uit de lucht vangen. Ook frietaardappelen nemen extra stikstof op als ze langer op het land staan.
Boeren lieten eerder reeds weten dat velen de oogstdatum van 1 oktober sowieso zouden negeren als de overheid eraan had vastgehouden. Hun opbrengsten zouden per hectare door het vroege oogst-ultimatum duizenden kilo’s lager uitvallen, omdat de aardappels nog onvolgroeid zijn en onvoldoende droge stof bevatten. Ook bij frietfabrieken stuitte de eerder voorgeschreven datum van 1 oktober op bezwaren. Het zou namelijk problemen opleveren in de aanvoer en verwerking, omdat er teveel aardappelen tegelijk op hen af zouden komen.