Behoren onze frituursnacks tot de klassiekers?

Actueel |
28 augustus 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Niet alleen is sprake van hernieuwde aandacht voor (bijna) verdwenen frituursnacks als het nierbroodje en het lihanboutje, ook openen de laatste jaren snackbars die zich presenteren als makers van klassieke ambachtelijke snacks. Twee wel heel illustratieve voorbeelden zijn Classique Snacks in Den Haag en Classic Ambachtelijke Snacks in Zwolle.

Hernieuwde aandacht voor klassieke gerechten met een eigentijdse twist is al veel langer een trend in de culinaire wereld. Ook in de frituurwereld zijn van deze trend volop voorbeelden te zien. Denk maar eens aan de opkomst van ambachtelijke frietzaken, boetieken met luxe kroketten en ondernemers die authentieke mayonaises en andere sauzen maken.

Klassiek Den Haag

De Haagse frituursalon Classique Snacks in het chique Haagse koopcentrum Frederik Hendrik neemt de trend heel letterlijk. Classique Snacks De Fred opende in 2021 zijn deuren. Het bedrijf zegt over zichzelf: “Classique Snacks is een authentieke snackbar met klassieke gerechten. Klassieke Snacks kent heerlijke patat, een eigen krokettenlijn, ouderwetse hamburgers en nog veel meer.”

Classic Zwolle

In Zwolle opende kortgeleden een snackbar met een bijna identieke naam: Classic Snacks. Classic Snacks vindt onderdak in het pand van voorheen Cafetaria Kolk. Het bedrijf sloot eerder dit jaar, bestond sinds 1956 en stond van oudsher bekend om zijn huisgemaakte frikandellen. Gepensioneerd onderneemster Willemien Agterhuis zag hier een mooie uitdaging in en startte Classic Snacks.

“De mensen zijn dol op onze huisgemaakte snacks,” zegt ze tegen het lokale Zwolse platform In de Buurt. “Ik heb het assortiment veranderd. We maken de frikandellen, kroketten en lihanboutjes zelf. De menukaart is uitgebreid met de bamibal en de eierbal. Dat zijn onze toppers.”

Foto: promofoto Classiquesnacks.nl Den Haag