Maaltijdbezorgers behoren níet tot de werkenden die zónder werkgeversverklaring op pad mogen. Vanaf morgenavond 21.00 uur moeten ze dus een getekende werkgeversverklaring kunnen overleggen bij controles. Daarnaast moet de medewerker/bezorger een eveneens ondertekende eigen verklaring bij zich hebben.
Hetzelfde geldt ook voor horecamedewerkers die na het ingaan van de spertijd op weg naar huis zijn na hun werk. Een en ander blijkt uit de details over de Avondklok-formulieren die de Rijksoverheid bekend heeft gemaakt.
Vragen ProFri
Vakvereniging ProFri stelde over de formulieren eerder al vragen aan het ministerie van economische zaken. Zo wilde ProFri weten of de formulieren digitaal ingevuld kunnen worden en het mogelijk is ze aan handhavers te laten zien via de mobiele telefoon. De overheid heeft hiervoor inderdaad gezorgd en staat dit dus toe. Wel moet het formulier ondertekend zijn; vervalsing geldt als valsheid in geschrifte. Dit is een misdrijf waarop strenge straffen staan.
Twee formulieren
Als een medewerker/bezorger dagelijks op een bepaald tijdstip na 21.00 uur op pad is voor zijn werk, kan dit op het formulier worden aangegeven. Er is dus niet elke dag een nieuwe werkgeversverklaring nodig. Naast de werkgeversverklaring zijn er nog zogenaamde “eigen verklaringen”. Ook deze moet een medewerker desgevraagd kunnen tonen; hij/zij dient dus nadrukkelijk beide verklaringen bij zich te hebben.