Alide’s Viertal: “Hoezo generatieconflicten?”

De column van
4 dec 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Generatieconflicten? Waarom? Volgens mij kunnen we als generaties van verschillende leeftijden juist veel van elkaar opsteken. Dit is mijn eerste column als voorzitter van vakvereniging ProFri onder de titel Alide’s Viertal. Elke keer ga ik in op vier dingen die mij zijn opgevallen.

door Alide van Toor *

Met onze vakvereniging toerden we de afgelopen weken driftig door de provincies. In alle windstreken van Nederland hielden we ledenbijeenkomsten en waren we te gast bij collega’s met mooie bedrijven. In deze eerste column: vier dingen die mij tijdens de gesprekken op zijn gevallen. Alle hebben ze te maken met de wisseling van generaties in de branche.

1. Marketing en balans

De nieuwe generatie doet veel dingen anders. Niet zelden ontstaan hierdoor conflicten als sprake is van opvolging in de familie. Maar waarom eigenlijk? Discussie is prima, maar conflicten hebben we al genoeg in de wereld. Generaties kunnen juist vooral veel van elkaar leren. Ja, van de jonge generaties die nu op grote schaal instromen kunnen jij en ik als oudjes het nodige opsteken.

Voorbeelden: jongeren beseffen de marketingkracht van sociale media goed. Ze zijn er meer dan wij helemaal mee vertrouwd. Heel serieus zijn ze bovendien bezig met de functiewaardering van hun medewerkers. Ook zoeken ze vaak een betere balans tussen werk en privé. Want laten we eerlijk zijn: wij oudere generaties stellen en stelden vaak De Zaak voorop, misschien ten koste van?

2. Altijd goed rekenen

Wat me dan weer opvalt bij wat oudere generaties, is dat ze sterk gericht zijn op de inkoopprijzen. Ze kennen de kostprijzen als hun broekzak. Zo kwam de frietprijs meer dan eens aan de orde tijdens de regiobijeenkomsten. De prijs van een doos friet is inderdaad de afgelopen jaren zo’n beetje verdubbeld.

We weten ook dat de prijs van die doos maar een relatief klein onderdeel is van de totale kostprijs. Conclusie was dan ook: als je goed rekent en slim met deze prijsverhogingen omgaat, kun je per saldo wel eens een beter rendement op jouw porties maken dan voorheen.

3. Op toekomst voorbereid

Of je nu een jongere of een oudere frituurpro bent, zorg in elk geval dat je goed bent voorbereid op onverwachte gebeurtenissen. Frituurwereld schreef vorige week nog over bedrijfsopvolging. Op de vraag wanneer je de overdracht van jouw bedrijf moet regelen, werd in het stuk geantwoord “nu!”.

Tijdens de regiovergaderingen viel mij op dat veel ondernemers matig zijn voorbereid op de toekomst. Maar ben je jong of oud: calamiteiten kunnen zich altijd zomaar voordoen. Denk aan plotseling overlijden of een partner die ziek wordt of zich terugtrekt uit het bedrijf.

Nee, makkelijk zal het nooit zijn, maar je kunt je er echt op voorbereiden. Neem de tijd, ook als je een jonge instromer bent, om jezelf de nodige wat als… vragen te stellen. Ook pensioen kun je het beste al jong regelen. Wat trouwens ook enorm helpt voor je oude dag: tijdige aflossing van jouw woning als je in een koophuis woont.

4. Richting buurt-eetzaak?

De term restaria is al heel oud. Het ging vroeger om cafetaria’s die zichzelf ook wel zagen als petit-restaurant. Sinds enkele jaren hebben we nu ook Bidfoods formule Restaria. Het is geen toeval dat dit bedrijfstype zijn comeback maakt als merk.

De naam past in een brede ontwikkeling, zowel bij Restaria als Verhage, Family en andere formules. Maar ook bij zelfstandige cafetaria’s. De cafetaria ontwikkelt zich tot frituurspeciaalzaak annex buurtrestaurant met een breder aanbod voor alle momenten van de dag. Een buurtrestaurant dat eigentijdse gerechten verkoopt en/of bezorgt voor een milde prijs.

De afgelopen tien, vijftien jaar heeft de branche veel geïnvesteerd in atmosfeer, zitgelegenheid en bediening aan tafel. Als de schijn niet bedriegt, is dit een koers die jongere generaties verder zullen voortzetten. Uit eigen ervaring weet ik: van toonbank naar bediening aan tafel is een stap die zorgt voor een betere gemiddelde besteding.

Graag tot ziens bij de volgende aflevering van Alide’s Viertal!

* Alide van Toor is voorzitter van vakvereniging ProFri.