De grote Belgische frietproducent Agristo opent zijn eerste fabriek in Frankrijk. Agristo gaat een aangekochte suikerfabriek in Noord-Frankrijk ombouwen voor de productie van friet en andere aardappelspecialiteiten.
Met de ombouw van de suikerfabriek is een investering gemoeid van ongeveer 350 miljoen euro.
Agristo startte in 1986 met de productie van friet. Met een verwerking van bijna 900 miljoen kilo aardappelen jaarlijks, onder meer in een fabriek in Tilburg, hoort het bedrijf tot de tien grootste producenten van de wereld. Ter vergelijking: Aviko verwerkt 2 miljard kilo, marktleider McCain ruim 7 miljard kilo.
Aardappelteelt in Noord-Frankrijk
Volgens vakblad Boerenbusiness heeft Agristo daarnaast plannen om een frietfabriek te bouwen in India. Dit voornemen werd reeds eind vorig jaar kenbaar gemaakt, aldus Boerenbusiness, maar “een knoop hierover is nog niet doorgehakt”. Landen als India en China vormen voor frietproducenten al een lange reeks jaren een groeimarkt van belang.
Agristo heeft voor zijn nieuwe Europese fabriek mede gekozen voor Noord-Frankrijk, omdat hier volop sprake is van aardappelteelt. Van oudsher worden in het gebied daarnaast veel suikerbieten geteeld: de overgenomen suikerfabriek bestaat al sinds het einde van de negentiende eeuw.
Wereldwijde frietmarkt blijft groeien
De afgelopen jaren investeerden vrijwel alle grote aardappelproducenten volop in nieuwe fabrieken. Dat wereldwijd de frietproductie al vele jaren toeneemt, heeft alles te maken met toename van de consumptie.
Volgens deskundigen groeit de internationale vraag nog jaarlijks met ruim 4 procent naar een omzet van 77 miljard euro aan diepgevroren aardappelproducten in 2028. Daarnaast wordt de aardappel door onder meer de wereldvoedselorganisatie FAO actief gepromoot als alternatief voor onder meer de kweek van rijst, die veel arbeidsintensiever is en bovendien veel meer water vergt dan aardappelteelt.
Naast grootschalige productie, is ook ambachtelijke frietproductie voor lokale markten al jaren in opmars. In ons land zijn de laatste jaren veel kleine frietfabriekjes gestart, vaak opgericht door ambachtelijke frietzaken of gespecialiseerde aardappelboeren.