De Vlaamse frituur Vollenbak werkt sinds kort met frietabonnementen, gecombineerd met een zelf ontworpen herbruikbaar schaaltje voor friet, saus en snacks. Bij Vollenbaks Friet Deal betaalt de klant 120 euro voor een jaar lang friet, naast een eenmalig bedrag van 3 euro voor het herbruikbare schaaltje voor de frietmaaltijd.
Het snackschaaltje heeft Stefan Devoldere, eigenaar van de twintigjarige zaak in Merendree, zelf ontwikkeld. Hij biedt het schaaltje ook in verkoop aan andere collega’s aan. Devoldere loopt hiermee vooruit op nieuwe regelgeving voor disposables: het gebruik van eenmalige eetverpakkingen wordt al de komende maanden flink aan banden gelegd.
Afvalberg zichtbaar in de frituur
In het Belgische dagblad Nieuwsblad kwam Devoldere onlangs uitgebreid aan het woord over zijn eigen missie om de afvalberg in te dammen. Om te illustreren hoe omvangrijk de afvalberg is, heeft de friturist een volle zak met eenmalige food- en drankverpakkingen in zijn zaak aan het plafond hangen. Het is de oogst van slechts vijftig frituurbezoeken.
Onbeperkt friet eten
Hoewel frituur Vollenbak nog altijd disposables gebruikt, kan de consument er ook voor kiezen een eigen serviesbakje mee van huis te nemen. Ook kan hij of zij na een eenmalige betaling van 3 euro dus Stefans ‘vollenbakje’ aanschaffen, en desgewenst koppelen aan een frietabonnement. De reclameslogan: “Kom zoveel achter frietjes als je wil met je herbruikbaar bakje van frituur Vollenbak!”
Elke dag friet eten mág
De friturist biedt zijn frietabonnementen aan in drie variaties: de Friet Deal voor onbeperkt friet eten kost 33 euro voor drie maanden, 63 euro voor zes maanden en dus 120 euro voor twaalf maanden. In het artikel in het Nieuwsblad laat Stefan Devoldere weten dat er geen limiet op het abonnement zit. “Komt iemand elke dag, dan mag dat,” zegt hij. Wel geldt dit vanzelfsprekend voor friet: snacks en sauzen moeten apart worden afgerekend. Overigens schuwt Devoldere het woord ‘abonnement’: bij voorkeur spreekt hij van ‘een goede frietdeal’.
Wat kosten disposables per klant?
Bij Vollenbak zijn straks servetten en houten vorkjes het enige afval dat er nog rest. Overigens heeft de friturist vooraf goed gecalculeerd. Hij kwam uit op de volgende slotsom: de wegwerpbakjes kosten hem per klant €7,20 jaarlijks, althans bij gasten die wekelijks friet en een snack met saus komen halen. De bedoeling van de friturist is om in 2024 helemaal te stoppen met eenmalige verpakkingen. Na een proef in december, heeft Devoldere zijn Friet Deal nu helemaal uitgerold. Als hij duizend frietabonnees heeft, gaat hij een groot feest geven, kondigt hij in de krant aan.
Hoe zit het met afhalers?
Is Vollenbaks herbruikbare frietbak ook geschikt voor afhalers? Zeker, zegt Devoldere. “Enige voorwaarde: de klant moet zijn herbruikbaar bakje telkens proper uitgewassen afgeven.” Devoldere heeft naast zijn vaste frituur ook een frietwagen. “Daar werken wij op openbare festiviteiten met een borgstelling voor het bakje.” Ook aan online bestellingen is trouwens gedacht: in dit geval gebruikt Devoldere bakjes uit de zaak en geeft de klant bij overhandiging van de bestelling zijn gekochte bakje retour. “Het is even wennen, maar de uitsparing van plastiek is gigantisch,” zegt de friturist uit Merendree.