De winstgevendheid en kredietwaardigheid van de horeca staat sterk onder druk. Ruim één op de vijf horecabedrijven wankelt.
Dit meldt accountantsorganisatie SRA op basis van onderzoek naar 240 jaarrekeningen uit de horeca, waaronder jaarrekeningen van cafetaria’s en snackbars.
In zijn recent verschenen rapport Branches in Zicht stellen de 350 accountants die bij SRA zijn aangesloten dat het aantal horecabedrijven met een solide fundament vorig jaar is gedaald. SRA: “Het percentage kredietwaardige horecabedrijven daalde van 85,9 procent naar 79,0 procent.”
“Wankele financiën”
Dit betekent dat ruim één op de vijf horecabedrijven (21 procent) een uiterst wankele financiële basis heeft. 15 procent van de horecabedrijven wordt op grond van de jaarrekening 2022 door SRA omschreven als ‘insolvent’. Dit betekent dat ze op het randje van een faillissement zitten. De overige 6 procent loopt volgens de accountants “grote financiële risico’s”.
Het aantal horecabedrijven met problematische schulden is volgens het SRA-rapport Branches in Zicht hoog. SRA schrijft: “Vorig jaar juni had één op de vier bedrijven (25%) in de horeca nog een openstaande coronaschuld, tegenover een op de tien van alle bedrijven in het mkb.”
“Marges verder onder druk”
De omzet groeide in de horeca in 2022 weliswaar “formidabel” maar de winstgroei in de branche laat zeer te wensen over, aldus SRA. Ongeveer de helft van de horeca vaart wel. SRA: “Maar bijna 49% van de horecaondernemers kampte juist met een winstdaling. Voor ruim 31% van de bedrijven ging het vorig jaar zelfs om een krimp van 50% of meer.”
SRA vreest dat dit jaar een grotere klap zal volgen, onder meer omdat de en cao- en overige loonstijgingen in de loop van 2023 pas echt zullen doortikken. Volgens de accountants ligt het in de verwachtingen dat de marges verder onder druk zullen komen te staan.