Het aantal grootschalige wereldrestaurants is tussen 2016 en 2019 bijna verdrievoudigd. Telde ons land drie jaar geleden 25 van dergelijke all-you-can-eat zaken, nu zijn het er 71. Dit blijkt uit een inventarisatie van bureau Van Spronsen & Partners.
Het best voorzien zijn de provincies Flevoland, Drenthe en Utrecht met een dichtheid van één grootschalig restaurant per 100.000 inwoners. Hierbij moet worden aangetekend, dat in dit geval de 35 grote live-cooking restaurants van Van der Valk niet zijn meegeteld. Beschouw je deze bedrijven ook als wereldrestaurants, dan komt het totaal op 106. Het grootste wereldrestaurant is Wok Mallejan in Maarssen met 1600 zitplaatsen. Gemiddeld hebben de bedrijven een vloeroppervlakte van 800 vierkante meter, met uitschieters naar 2000 vierkante meter. In vrijwel alle gevallen betaalt de consument een vast bedrag om binnen beperkte tijd van het buffet te eten wat hij wil. Concepten als Atlantis, De Watertuin, Vandaag, Breed en ABC Restaurants hebben meerdere vestigingen. Algemeen wordt aangenomen dat wereldrestaurants, vaak gevestigd buiten de bebouwde kom, horecaomzet weg trekt uit de binnensteden. Ongetwijfeld zal een wereldrestaurant in de nabijheid ook deels ten koste gaan van cafetaria’s met veel zitplaatsen.
Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 13 – Najaar 2019