De belangstelling voor ‘vergeten frituursnacks’ groeit. Het meest sprekende voorbeeld is het nierbroodje. Veel Nederlanders zijn deze ambachtelijke lekkernij niet vergeten. Columniste Sylvia Witteman riep zelfs onlangs in De Volkskrant op: “Red ons nierbroodje!”
“Verdwenen is dat verrukkelijke nierbroodje, de stoofsla, ossentong en andere vergeten heerlijkheden achterna,” schrijft Witteman. “Het nierbroodje was onbetwist de grootste ster aan het Nederlandse snackfirmament. Romig-hartige ragout van niertjes, dik op een stukje witbrood gesmeerd, door paneermeel gehaald en krokant gefrituurd.”
“Nierbroodje komt voorbij”
“Op TikTok en Instagram merk ik ook dat vergeten snacks een populair onderwerp zijn,” zegt Frituurwereld-redacteur Ubel Zuiderveld. Hij vertelt op de twee platforms onder de naam ubelski zelf over snacks. “Je hebt ongeveer twee handenvol populaire snackfluencers. Vergeten snacks zoals het nierbroodje komen regelmatig voorbij.”
Nog 100 cafetaria’s?
Omdat de nodige volgers ernaar vroegen, besteedde Zuiderveld zelf ook onlangs aandacht aan het nierbroodje. Hij maakte er zowel een video over als een achtergrondverhaal voor zijn ubelski-blog. “Vroeger maakte een groot deel van de branche hem. In 1990 was het nierbroodje nog in 14 procent van de cafetaria’s present. Dat zijn er nu maar enkele honderden meer, maar ik denk eigenlijk dat de snack de honderd snackbars niet eens meer haalt.”
Orginele receptuur
Overigens is bij de ambachtssnack maar zelden meer sprake van kalfsniertjes in de receptuur. Zelfs frituurbedrijven die het nierbroodje al generatieslang maken, kozen vaak al jaren geleden voor andere vleesragouts. Omdat consumenten afstand namen van orgaanvlees en vanwege de moeilijke verkrijgbaarheid.
Iemand die zich hardmaakt voor het gebruik van oorspronkelijke ingrediënten, is de Amsterdamse bakker en snackmaker Cees Holtkamp. Over Holtkamps nierbroodje-video op You Tube, schrijft Witteman: “Alleen al de aanblik van Cees die met geoefende hand die lillende nier te lijf gaat! Likkebaardend keek ik toe.” Ze pleit ervoor het nierbroodje een plek te geven op de lijst van Immaterieel Erfgoed, desnoods ten koste van de Groningse eierbal. “Mensen, het gaat hier om waardevol cultureel erfgoed.”
Foto: nierbroodje Beursken in Velp, ubelski