De schuld van de horeca in Nederland is door corona toegenomen met 1,5 miljard euro. Volgens het Economische Bureau van ING is de gezamenlijke schuld nu bijna 6 miljard euro.
ING spreekt van een gemiddelde stijging van de schuldenlast per bedrijf van 50 procent. Frans van Rooij van vakvereniging ProFri zegt hierover: “Dat is inderdaad een gemiddelde. Er zijn vast en zeker ook bedrijven die op de nullijn zitten, maar ook horecaondernemers wiens schuld met 100 procent of meer is gestegen.”
Van Rooij wijst er bovendien op dat deze miljarden alleen betrekking hebben op schulden die uitstaan bij banken. “Er wordt dus aan voorbijgegaan dat er ook schulden zijn gemaakt binnen de familie of op andere wijze. Zo hebben tal van ouders die recentelijk hun zaak hebben overgedaan aan hun kinderen, liquide middelen weer vrij moeten maken om financieel bij te springen in de zaak van hun zoon of dochter.” Van Rooij kent voorbeelden van (voormalige) ondernemers wiens vermogen is verdampt of nu zelfs negatief is.
Gepensioneerden weer aan het werk
Hij zegt: “Ik hoorde het verhaal van ouders die met pensioen waren nadat ze hun horecabedrijf overdeden aan hun zoon. Het huis dat ze in Italië kochten, hebben ze van de hand gedaan. Ondanks hun leeftijd zijn de ouders nu weer volledig actief in de zaak van hun zoon.”
Verloren omzet
ING voorspelde oorspronkelijk dat de horeca dit jaar een omzetgroei van 35 procent zou boeken. De bank heeft deze prognose nu bijgesteld naar 15 procent. Van Rooij: “ING stelt nog steeds dat de horeca de verloren omzet in het derde en vierde kwartaal weer terug kan winnen. Dat slaat werkelijk nergens op. Op de eerste plaats moeten we het voorlopig doen met minder zitplaatsen. Zaalbedrijven kunnen verloren bruiloften bijvoorbeeld nooit goedmaken; je kunt immers een zaal niet tegelijk aan meer partijen verhuren, zoals je ook hotelkamers niet dubbel kunt bezetten. Dus veel omzetverlies in de horeca kun je nooit goedmaken.”
Via partnerorganisatie Ondernemend Nederland drong ProFri er nog gisteren bij het kabinet op aan om snel te komen met een regeling die de last van de hoge schulden in de horeca kan verlichten.