Isabel Boerdam: “De Week zonder Vlees en Zuivel gaat over bewustwording”

Actueel |
3 mrt 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Vandaag start de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel 2025. Deze campagneweek, een initiatief van Isabel Boerdam, vraagt al jaren aandacht voor de voordelen van minder vlees en zuivel eten. Hoewel veel mensen denken dat deze beweging vooral speelt in supermarkten en restaurants, is de snackbar al jarenlang verrassend goed voorbereid op deze trend.

Volgens de initiatiefneemster van de campagne draait het niet om het volledig overstappen op een vegetarisch dieet. “Het doel van de Week zonder Vlees en Zuivel is om mensen te laten ervaren hoe lekker en makkelijk het is om een dagje geen vlees of zuivel te eten. Het gaat om bewustwording en laten zien dat elke kleine stap telt,” aldus Boerdam*.

Vegetarisch en snacken gaan prima samen

Met die gedachte passen cafetaria’s verrassend goed binnen de filosofie van de campagneweek. Een vegetarische keuze maken bij de snackbar is namelijk eenvoudiger dan ooit. En wie zin heeft in een patatje zonder vlees, kan kiezen uit een breed scala aan vegetarische snacks en friettoppings.

In een column schreef Boerdam dat de Nederlandse snackbar al jaren laat zien dat genieten en bewust kiezen prima samengaan. Of het nu gaat om een vegetarische kroket, een portie friet met pindasaus of een compleet vega-menu: de keuze is reuze. De Week zonder Vlees en Zuivel onderstreept dat iedereen op zijn eigen manier een steentje kan bijdragen — ook met een bezoek aan de snackbar.

Friet = 100% plantaardig

“Friet is het absolute kernproduct van de Nederlandse cafetaria. Dit geliefde comfortfood is volledig plantaardig en wordt in de meeste frituurzaken gebakken in plantaardige olie of vet. Dat maakt de snackbar bij uitstek een plek waar flexitariërs en vegetariërs prima uit de voeten kunnen,” aldus Boerdam.

Snacks met weinig vlees

Daarnaast zijn de populairste snacks, zoals frikandellen en kroketten, van nature al snacks met een relatief laag vleespercentage. Frikandellen bestaan voor een groot deel uit plantaardige ingrediënten en zijn kroketten gevuld met ragout, waarbij het vleesgehalte zeer beperkt is. Dat betekent dat de traditionele cafetariasnack vaak al minder vlees bevat dan veel consumenten beseffen.

Breder vegetarisch aanbod

De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in het uitbreiden van het vegetarische assortiment. Van oesterzwam kroketten tot vegetarische frikandellen en kaassoufflés: snackbars bieden steeds meer vegetarische keuzes aan, zonder dat de kenmerkende smaakbeleving verloren gaat. Niet alleen de grote snackfabrikanten zoals Van Geloven, Elite en Good Life Foods spelen in op deze groeiende vraag, ook tal van kleine producenten en frituurzaken die zelf snacks maken spelen in op de groeiende vraag.

*) Isabel Boerdam organiseert sinds 2018 de Week zonder Vlees, nu de Week zonder Vlees & Zuivel, en is schrijfster van het kookboek De Hippe Vegetariër. Foto: dehippevegetarier.nl.

Meer over