Meerderheid voor afschaffen plastic heffing

Actueel |
24 feb 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Gaat de heffing voor eenmalige verpakkingen met plastic helemaal van tafel? In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor het schrappen van de zogenaamde SUP-bijdrage. Het kan betekenen dat de de afhaalklant in snackbars niet meer extra hoeft te betalen voor wegwerpbakjes en bekers met plastic.

De invoering per 1 juli 2023 van de SUP-regeling voor plastic-houdende bakjes en bekers deed veel stof opwaaien. Voor eters ter plekke is het gebruik verboden. Afhalers moesten minstens enkele eurocenten extra betalen per wegwerpbakje of beker met plastic erin. Het gaat hierbij om de zogenaamde SUP-verpakkingen ofwel single use plastics.

Ter discussie

Vanwege de ophef die ontstond, besloot de Tweede Kamer najaar 2023 dat tijdelijk niet zou worden gecontroleerd of de plasticbijdrage wel geheven werd door snackbars en andere bedrijven. Nu staat de voortgang van het SUP-beleid opnieuw ter discussie. Hoewel het kabinet er wel aan wil vasthouden, willen veel partijen in de Tweede Kamer dit juist niet.

25 cent of nul cent?

Voor onder meer frietbakjes en snackbakjes die plastic bevatten, zou per 2026 een bijdrage van 25 eurocent moeten worden geheven in snackbars. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil echter helemaal af van de heffing. Ondernemers geven al langer aan dat ze de maatregel onwerkbaar vinden. Zo levert het veel boze gezichten en discussies met klanten op. Wel stapte inmiddels een groot deel van de afhaalbranches over op alternatieve verpakkingen.

“Producenten verantwoordelijk”

Onder meer de VVD en de SP keren zich nu helemaal tegen de plastic-heffing voor klanten van snackbars en andere afhaalbedrijven. De SP stelt voor de verantwoordelijkheid helemaal bij de producenten te leggen. Overigens voerden die begin 2023 reeds een extra verplichte heffing in voor bakjes en bekers waarin plastic zit. Over de eventuele voortzetting van de SUP-regeling per 2026 moet in de Tweede Kamer nog gestemd worden.

Plastic rietjes

Ook internationaal is er politieke turbulentie rond plastic. Zo liet de Amerikaanse president Donald Trump onlangs weten dat hij het gebruik van plastic rietjes opnieuw wil toestaan. Trumps voorganger Joe Biden voerde een verbod in voor plastic rietjes voor onder meer milkshakes en frisdrank in fastfoodrestaurants.

Foto: archief UZ Media

Meer over