![](https://www.frituurwereld.nl/wp-content/uploads/2025/02/WO.-Kreeft-Bonchan-Shutterstock_222523045-1024x682.jpg)
Arjan van Dalen en Michael van ’t Hoff trekken in de media de aandacht met hun polderkreeftkroketten en polderkreeftbitterballen. Het basis-ingrediënt is Amerikaanse rivierkreeft, een zogenaamde exoot die in Nederlandse wateren veel schade aanricht.
Hobbykok Arjan en chef-kok Michael gingen met de Amerikaanse rivierkreeften aan de slag nadat Arjan ze in zijn omgeving volop tegenkwam. De gepaneerde polderkreeftsnacks van het tweetal bestaan voor de helft uit de kreeften.
Krokant Smaakmeesters
Hoewel de Amerikaanse rivierkreeften ongewenst zijn, mogen ze niet zomaar gevangen worden. Omdat er een professioneel visser aan te pas komt, moeten Van Dalen en Van ’t Hoff dus voor de ingrediënten gewoon betalen. Inmiddels is het maken van de kreeftkroketten en kreeftbitterballen uitbesteed aan Krokant Smaakmeesters in het Gelderse Wekerom, maker van onder meer wildsnacks en garnalensnacks.
Schipholganzen
Het is zeker niet voor het eerst dat zogenaamde plaagdieren in kroketten worden verwerkt. Zo werden tien jaar geleden voor het eerst kroketten en bitterballen gemaakt van afgeschoten Schipholganzen. De ganzen op het vliegveld leverden gevaar op, omdat ze in de motoren van vliegtuigen terecht konden komen.
Restverwerker pur sang
Culinair journalist Joël Broekaert publiceerde vorig najaar nog het kookboek Eet eens een wasbeer. Daarin staan recepten voor de bereiding van zogenaamde exoten, dieren die in Nederland feitelijk niet thuishoren en/of een plaag vormen.
Sowieso is de kroket van oudsher een restverwerker pur sang. In de eerste helft van de twintigste eeuw circuleerden in dagbladen en tijdschriften volop recepten waarbij overgeschoten voedsel als vulling voor kroketten een tweede leven kreeg.
Foto: Shutterstock, Bonchan