Snackbars in Amsterdam moeten met ingang van 2026 een uur eerder sluiten. De gemeente wil het sluitingsuur vervroegen van 03.00 uur naar 02.00 uur. Snackbars in de hoofdstad dreigen hierdoor relevante omzet te verliezen.
Bij lokale omroep AT5 stelt snackbar Constantijn in een reactie: “Het kan voor snackbars als de onze de doodsteek zijn.” Immers, snackbars lopen voortaan het publiek mis, dat na sluiting van de cafés nog even de nachtelijke trek komt stillen. Bij menige snackbar in en rond uitgaansgebieden is het na twee uur ’s nachts doorgaans juist nog een drukte van belang.
Ontheffing op feestdagen
Als de plannen van de gemeente Amsterdam doorgang vinden, kunnen snackbars en fastfoodzaken wel twaalf dagen per jaar een ontheffing krijgen. Met zo’n ontheffing, bijvoorbeeld op feestdagen als Koningsdag, mogen zij dan wel tot drie uur ’s nachts openblijven.
Overlast uitgaanspubliek
Het nieuwe Amsterdamse horecabeleid moet de overlast van toeristen en uitgaanspubliek in de stad beteugelen. Basis van het beleid is de indeling van de horeca in vier zogenaamde zwaartecategorieën. Snackbars vallen met brasseries en restaurants onder de zogenaamde reguliere horeca. Voor al deze bedrijven zal het nieuwe nachtelijke sluitingsuur gaan gelden.
Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen lichte horeca (koffiezaak, broodjeszaak, ijssalon), middelzware horeca (bar, café, cocktailbar) en zware horeca (disco, nachtclub, studentenvereniging). De Amsterdamse gemeenteraad moet zich nog buigen over het nieuwe horecabeleid.
Foto: Amsterdamse frietzaak, archieffoto UZM