![](https://www.frituurwereld.nl/wp-content/uploads/2025/02/DI.-Foodwatch-seperator-machine-door-Tee262-Shutterstock_1496516042-1024x768.jpg)
Voedselwaakhond Foodwatch Nederland maakt nog weinig voortgang met zijn onderzoek naar separatorvlees. De organisatie beschuldigt de voedselautoriteit NVWA ervan dat ze gegevens over dit restvlees afschermt. Separatorvlees wordt veel gebruikt in snacks. NVWA laat in een reactie weten dat wel degelijk alle relevante informatie beschikbaar is gesteld.
“Sinds 2022 voeren we een harde juridische strijd met de NVWA, omdat we ervan overtuigd zijn dat er veel mis is met de verwerking van separatorvlees in Nederland. Maar we krijgen geen toegang tot bepaalde inspectierapporten,” aldus Foodwatch Nederland in een recente nieuwsbrief.
“1100 documenten”
De NVWA ontkent desgevraagd dat het onderzoek van Foodwatch wordt gedwarsboomd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat weten: “Foodwatch heeft in 2022 om informatie gevraagd. We hebben hen alle informatie gegeven die we hebben over separatorvlees. Het duurde wel even voordat we dit bij elkaar hadden. Het ging immers om 1100 documenten.”
Duurzaam of misstanden?
Separatorvlees is het laatste vlees van de karkassen en botten in de vleesindustrie. Het gebruik hiervan in kipnuggets, frikandellen en andere snacks wordt veelal door deskundigen juist aangemerkt als duurzaam. Foodwatch vermoedt echter dat sprake is van misstanden.
Schraapvlees
De organisatie stelt dat zij nog veel over separatorvlees niet weet. Foodwatch stelt: “Wel weten we dat door een gebrek aan transparantie er grote onzekerheid en daarmee risico bestaat over de geproduceerde, verkochte en tot eindproducten verwerkte volumes.”
Separatorvlees is ook wel bekend onder namen als schraapvlees, restvlees en pink slime (het is vaak een roze-achtige mengsel). Uit eerder onderzoek van Foodwatch bleek dat bijna driekwart van de Nederlanders niet weet wat is en waar het in zit.
Foto: schraapmachine voor restvlees, Shutterstock, Tee262