Onvoldoende bezorgers: friethuis staakt delivery

Actueel |
10 feb 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het Hoofddorpsch Friethuys in Hoofddorp is per vandaag gestopt met bezorging. De reden, zoals bij meer frituurzaken, is gebrek aan personeel. “Met pijn in ons hart moeten we onze bezorgservice (voorlopig) stoppen. Het moment is gekomen dat we echt niet meer voldoende bezorgers hebben om door te gaan.”

Aldus een mededeling van de familie Biesma op sociale media. Gisteren en afgelopen vrijdag waren vooralsnog de laatste deliverydagen van het Hoofddorpsch Friethuys. “Goede medewerkers vinden is bij ons in Hoofddorp extra lastig. Er zijn hier geen studenten, zoals in de grote steden. Bovendien zit Schiphol om de hoek, waar ze ook veel medewerkers weg trekken,” zegt ondernemer Richard Biesma.

“Steeds meer food”

In de regio rond Hoofddorp wordt bij wijze van spreken gestreden om elke medewerker. Het komt zelfs voor dat ondernemers op straat proberen bezorgers en koeriers bij elkaar weg te kapen. Biesma wijst nog op een ander fenomeen: “In panden die leegkomen in Hoofddorp, trekken allemaal ondernemers die voedsel verkopen.” De concurrentie neemt dus zowel in directe zin toe, maar tegelijk groeit de krapte op de arbeidsmarkt voor fietskoeriers steeds verder.

Omzet en rendement

Het Hoofddorpsch Friethuys heeft een uniek product: in het directe verzorgingsgebied zijn verder geen ambachtelijke frietbakkers. Maar het frietambacht vergt wèl extra handen aan de bakwand. Biesma: “Eerder zijn we al gestopt met de levering van onze friet aan andere horecabedrijven, omdat we niet voldoende voorbakkers konden krijgen.” Met additionele gerechten zoals carpaccio, loaded fries, kipsalon en Angus beefburgers bevordert Biesma de gemiddelde besteding in de zaak.

Delivery vormde 20 tot 25 procent van de omzet bij het Hoofddorpsch Friethuys. Het precieze rendement heeft Biesma nooit tot achter de komma uitgerekend. Wel kent hij verhalen van collega’s die erop wijzen dat de winst op bezorgde gerechten veel lager ligt dan bij afhaalbestellingen en eten ter plekke.

Foto: Hoofddorpsch Friethuys, archieffoto

Meer over