Morgen is het Nationale Frikandellendag, sinds enkele jaren vaste prik op 4 februari. Onvermijdelijk komt dan de eeuwige vraag aan de orde: welke ingrediënten zitten er in de snack des vaderlands? De meest heldere uitleg geeft een populaire video van TV-programma Keuringsdienst van Waarde.
Nog onlangs werd de frikandel uitgeroepen tot één van de meest duurzame populaire horecagerechten van ons land. De frikandel bleek bij een vergelijking door platform PS in Foodservice zelfs duurzamer dan een andere geheide hardloper in de horeca: koffie met appeltaart. Dat komt vooral door het gebruik van restvlees van kip als belangrijk bestanddeel van de frikandel.
Restkip en spek
De belangrijkste ingrediënten van de hedendaagse frikandellen zijn kipseperatorvlees en varkensspek. Kip vormt gemiddeld zo’n 40 tot 60 procent van de ingrediënten, varkensspek doorgaans 9 tot 20 procent. Het spek is vooral bedoeld om de frikandel extra stevigheid en dus een lekkere bite te geven.
Vroeger werd hiervoor vaak paardenvlees gebruikt, maar dit ingrediënt komt in de hedendaagse frikandellen niet of nauwelijks meer voor, een heel enkele uitzondering daargelaten. Oudgedienden zweerden altijd bij paarden-kinnebak, het stevige vlees van de onderkaak.
Recent ingrediëntennieuws
Daarnaast bevatten frikandellen meel en bindmiddel, kruiden en specerijen, vaak gedroogde uien en toevoegingen als anti-oxidanten, smaakversterkers en stabilisatoren, die ervoor zorgen dat de frikandel zijn smaak en eigenschappen behoudt.
Meest recente ontwikkeling rond de ingrediënten: er komen meer zogenaamde hybride frikandellen op de markt. Ze bevatten 15 tot 20 procent minder vlees, vergeleken met een reguliere frikandel. Het is onderdeel van een beleid van verduurzaming. Dat de kostprijs lager wordt door minder vlees te gebruiken, is ongetwijfeld mooi meegenomen.
Video: embedded video Keuringsdienst van Waarde. Foto: archieffoto UZ Media, gemaakt bij Beckers in Bocholt, België.