Frietgerecht Bali Spice Fries van Ter Marsch & Co won tijdens de Horecava het NK Loaded Fries. Andy Hoogvliets maakte namens de Rotterdamse burgerboetiek de zegevierende creatie. Tweede werd Femke Versluijs van Frietboutique Laren, derde Joyce Norder van Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen.
Bali Spice Fries is gemaakt met babi ketjap en Ikan Bali, een Indonesische zoetpittige makreel. Dit gebruikte Hoogvliets voor zijn Ikan Bali-ketchup en Ikan Bali-mayonaise. Hij maakte de loaded fries af met gepofte rijst en zoet-zuur van komkommer en boontjes.
“Een waanzinnige harmonie van smaken maar zonder overdaad,” oordeelde de jury van het NK Loaded Fries. Vier jaar geleden won Ter Marsch & Co de wedstrijd al eerder met Sweet Fries of Mine.
Tweede en derde
Frietboutique Laren kreeg de zilveren plak met zijn creatie Zout, zoet zuur met onder meer mosselen, kerrie-mayonaise, XO-mayonaise, XO-saus en crumble van chorizo en gedroogde ham.
Het ‘bronzen’ frietgerecht Fiësta Mexicana van De Schelp in Roelofarendsveen is een Mexicaanse runderstoof met onder meer avocado-limoencrème, tomatensalsa, zwarte bonen en verse limoen. “Het gerecht als geheel was indrukwekkend en toch redelijk eenvoudig te maken. Met name voor cafetaria’s is dat vaak een belangrijke voorwaarde,” noteerde de jury.
Frietheld in de jury
Aan de jury van het NK Loaded Fries werd last minute een bekende frietmaker toegevoegd. Frietbakker Coen van Oosten uit Waspik versterkte namelijk het proefpanel. Samen met collega Franky van Hintum toog hij al dertig keer naar Oekraïne om er friet en snacks uit te delen aan de bevolking in het oorlogsland. Eind januari vertrekt het duo voor zijn volgende missie.
Daarnaast beoordeelden Alide van Toor (voorzitter ProFri), Snackspert Eke Bosman en Ubel Zuiderveld (horecajournalist, ‘fritoricus ubelski’) de creaties.
Foto’s: Stichting Lekkerste Wedstrijden