Vandaag is de derde dag van de vakbeurs Horecava in de Amsterdam RAI. Frituurwereld serveert noviteiten en nieuwtjes van de beursvloer in onze hoofdstad. Vandaag drie voorbeelden van niet-alledaagse ingrediënten en producten die vlees en zuivel kunnen vervangen.
Pulled jackfruit
Jackfruit ofwel de grote, stekelige vrucht nangka wordt toenemend gebruikt als vleesvervanger. De nangka groeit aan bomen in de oerwouden van onder meer Indonesië, Maleisië, India en Suriname. De vrucht heeft een vlezige structuur en kan wel tientallen kilo’s wegen.
Onder meer Rootzz of Nature (een merk van Lemar in Hoevelaken) gebruikt jackfruit als vervanger voor pulled pork en andere pulled meat. Rootzz of Nature heeft jackfruit in onder meer de smaken rendang, BBQ, curry en saté. Ook breder in de industrie, ook voor snacks, groeit de belangstelling voor jackfruit.
Bier met insecten?
Insecten worden steeds breder toegepast. Frituurwereld schreef al meer dan eens over onder meer krekelkroketten. Insecten zijn echter al heel vaak helemaal niet meer herkenbaar als ingrediënt. Ze worden al op behoorlijke schaal verwerkt tot eiwitpoeders die eiwitten uit vlees kunnen vervangen.
Op de Horecava is dit jaar insectenbier te proeven. Het gaat om de Novel-bieren van Beetles Beer, die zijn bereid met insectensubstraten. Internationaal werden door Beetles Beer in Beuningen al de nodige prijzen gewonnen.
IJs op basis van cashewnoten
Zuivelloos handijs is er al langer in allerlei soorten en maten. Goodoo is gespecialiseerd in plantaardig verpakt ijs. Het bedrijf verkoopt zowel ijs in cups als op stokjes. De romige ijsjes, zoals de Goodoo Strawberry Cheesecake, worden gemaakt op basis van cashewnoten als zuivelvervanger.
Ook voor zijn fruitijsjes gebruikt Goodoo een alternatief. De smaak is in dit geval afkomstig van bananen die normaliter worden doorgedraaid. Het Amsterdamse bedrijf verwerkt geen toegevoegde suikers.
Foto: pulled jackfruit, Shutterstock, EQ Roy