Fritoricus ubelski vertelt: worden wij dik van fastfood?

Actueel, Video's |
30 nov 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Daar gaan we weer… Vast en zeker zullen de nodige frituurspecialisten en fastfood-ondernemers het denken bij het lezen van deze kop. Want laten we eerlijk zijn: in woord en beeld koppelen media om de haverklap hun verhalen over overgewicht aan foto’s van patat-friet en hamburgers.

Fritoricus ubelski zet in deze TikTok-video feiten en cijfers op een rijtje. Met dus als centrale vraag: worden wij dik van snackbars en fastfoodzaken? Immers, in verschillende officiële adviesrapporten wordt politiek Den Haag aangeraden wetgeving te maken, waarmee gemeenten nieuwe snackbars en fastfoodrestaurants kunnen verbieden.

Met andere woorden: deze bedrijfstypes worden impliciet aangewezen als mede-veroorzakers van obesitas.

“Oordeel aan de kijker”

Bedoeling van de regelgeving, in de volksmond ook wel bekend als de Snackwet, is om overgewicht in ons land een halt toe te roepen. Het is de vraag of dat lukt met een Snackwet. Fritoricus ubelski laat enkele cijfers de revue passeren. Hij laat het oordeel verder aan de kijker/luisteraar.

“Eerlijke cijfers”

Het bestuur van vakvereniging ProFri was eerder deze week nog present bij de VVD in de Tweede Kamer om haar Manifest te overhandigen. Het gaat om een stuk waarin de vakvereniging aangeeft graag mee te willen denken over beleid tegen obesitas.

Maar wel stelt ProFri als voorwaarde dat eerlijke cijfers de basis vormen van toekomstig gezondheidsbeleid. Gedegen cijfers over wie in Nederland de meeste kilocalorieën verkopen, ontbreken nu vrijwel in de adviesrapporten waarop de overheid beleid baseert. In deze video worden kort en bondig de cijfers zo zuiver mogelijk gepresenteerd.

Nou, worden wij als Nederlanders nou dik van snack- en fastfood?

* Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.