Bankexperts en andere deskundigen waarschuwden er eind vorig jaar al voor. De horeca, inclusief de fastfoodbedrijven, beleeft een uitermate matig tot belabberd jaar. De omzetgroei is beperkt en wordt vooral veroorzaakt door prijsverhogingen. Het aantal faillissementen groeit bovendien flink.
Minder orders, gemiddeld minder grote bestellingen. Dat lijkt vooral het beeld in de horeca en fastfoodsector dit jaar. De fastfoodbranche laat aanmerkelijk lagere groeicijfers zien dan vorig jaar. Tot nu toe komt het segment dit jaar niet verder dan een omzetplus van 3,2 procent, aldus bureau Foodstep. Deze groei komt feitelijk geheel op het conto van prijsstijgingen en dus niet door grotere verkopen.
“Hoge kosten, prijzen stijgen”
In zijn recente periode-monitor stelt het bureau: “In de horeca zien we dat de verkoopprijzen dit jaar met 3 tot 6 procent stijgen, gedreven door hoge kosten voor huisvesting, personeel en inkoop. Tegelijk staan de volumes onder druk.”
Overigens scoren de reguliere horeca (2,5 meer omzet dan in 2023) en het segment on the go (tankstations en andere onderweg-concepten) met 1,2 procent omzetgroei nog matiger dan fastfood, zeker in het licht van de doorgevoerde prijsverhogingen.
Fors meer faillissementen
Ook het aantal faillissementen in de horeca stemt dit jaar niet bepaald positief. Op basis van de cijfers tot en met september, zal het voor 2024 uitkomen op ongeveer 389. Dat is het één na hoogste cijfer sinds 2009. Het recordjaar was 2013 met 436 faillissementen in de horeca. Een regulier gemiddelde is zo’n 250 tot 280 faillissementen jaarlijks.
Aangezien er in ons land wel veel meer horecabedrijven zijn dan ruim tien jaar geleden, is het aantal van 389 relatief gesproken echter nog mild. Wel zullen het er bijna honderd meer zijn dan vorig jaar: in 2023 gingen 293 horecabedrijven failliet.
Foto: Shutterstock, GPoint Studio