Opnieuw sluit een burgemeester een cafetaria

Actueel |
22 oktober 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De burgemeester van de Friese gemeente Ooststellingwerf gelaste afgelopen week de sluiting van Lunchroom & Snackbar ’t Oost in Oosterwolde. Bij een politiecontrole in de plaatselijke horeca zijn in de snackbar een hennepkwekerij en 400 hennepplaten aangetroffen. Het is de derde snackbarsluiting in korte tijd.

Steeds vaker worden horecabedrijven gesloten op last van burgemeesters. In de meeste gevallen houden de gedwongen sluitingen verband met mogelijke criminele activiteiten en/of het ontbreken van vereiste papieren.

Snackbar Rijssen

Zo werd onlangs ook in Rijssen nog een cafetaria annex café gesloten door de burgemeester. Volgens hem was sprake van criminele activiteiten en schortte er bovendien één en ander aan de benodigde vergunningen. Wegens het ontbreken van de vereiste papieren, werd eerder deze maand ook een cafetaria in Houten gesloten, waarbij een dwangsom van 10.000 euro per overtreding werd opgelegd.

Verband met corona?

In hoeverre coronaschulden een rol spelen bij eventuele criminaliteit in de cafetariasector en de rest van horeca is onduidelijk. Tijdens en na de lockdowns is hiervoor wel van verschillende kanten gewaarschuwd. Omdat veel horeca zijn omzet zag dalen en de schuldenlast zag groeien in de coronatijd, zouden bedrijven in de branche een makkelijk doelwit zijn voor zaken als witwassen, drugshandel en andere criminele activiteiten, zo heette het.

Foto: Shutterstock, Dutchmen Photography