Vorige week daalde de sterrenregen van Michelin neer op de Nederlandse toprestaurants. Het was voor verslaggeefster Lilian ten Donkelaar van dagblad Tubantia reden om juist even gewoon te doen. De journalist van de Twentse krant nam poolshoogte bij Restaria Boswinkel in Enschede.
Tubantia laat Restaria-ondernemer Edwin Voets aan het woord. Voets zegt: “We willen de kloof dichten tussen cafetaria en restaurant. Geen plastic bakjes, maar bord en bestek. Netjes aan tafel geserveerd. Het hele verhaal moet kloppen. De cafetaria was altijd een ondergeschoven kindje, ook binnen Horeca Nederland. Ach, die snackbakkers… Wees eerlijk, een patatje halen is toch gewoon Nederlands erfgoed?”
“Eigen Michelingids”
Tubantia schrijft over vakvereniging ProFri en de Nationale Smulgids, de gids voor frituurspeciaalzaken die door de krant omschreven wordt als de eigen Michelingids. Edwin Voets laat weten dat hij voor zijn zaak Restaria Boswinkel beschikt over het keurmerk Goed Gefrituurd voor uitmuntend vak- en bakmanschap. En dat zijn zaak daarom vermeld staat in de Smulgids.
Vierde generatie
Trouwens, dochter Jennifer Voets trad inmiddels in de voetsporen van vader Edwin en moeder Nathalie. Ook haar zaak Restaria Het Stroink in Enschede-Zuidoost is gekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd. Bovendien, in de lijn van moeders kant is Jennifer al de vierde generatie frituurondernemers in de familie. “Een restaurant met een ster zal kwalitatief heus wel ontzettend geweldig zijn,” zegt vader Voets in Tubantia. “Maar in beide keukens wordt keihard gewerkt.”
Foto: vader Edwin en dochter Jennifer Voets, Nederlands Frituurcentrum.