Fritoricus ubelski vertelt: graaien in een puntzak?

Actueel, Video's |
12 oktober 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

“Géén vieze handen meer door langere vorkjes…” Het staat geschreven op een puntzak met kranten-design bij een restaurant. Nu het plastic bakje steeds meer taboe is, zeker voor eters ter plekke, bieden puntzakken in een fraaie standaard op tafel een alternatief.

Zeker, je ziet ze al veel langer. Ver voor de tijd dat de zogenaamde SUP-regeling veel stof deed opwaaien, maakten de puntzakken al een soort van een comeback. Vooral bij restaurants zijn ze in een staande houder van roestvrijstaal, hout of soms zelfs keramiek al weer jaren een trend. Trouwens, ook menige ambachtelijke frietmaker grossiert in puntzakken.

@ubelski

Graai jij graag in een Puntzak? Het witte plastic patatbakje dat zo’n vijftig jaar geleden debuteerde, lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Het betekent ook dat de puntzak met friet ofwel patates-frites de laatste jaren bezig is aan een comeback. Zowel in restaurants zie je hem vaker, vaak inclusief puntzak-standaard, maar ook bij veel ambachtelijke frietzaken is hij weer present. Graai jij ook gretig in een puntzak? Wat is trouwens de NVTVVDP? #puntzak #friet #patat

♬ origineel geluid – ubelski – ubelski

Vroeger was het heel gewoon, patat-friet in een puntzak. Hij droeg er zelfs belangrijk aan bij dat Nederlanders zonder mes, vork en lepel gingen eten. Lekker graaien met de vingers in de saus en de friet kwam eerst in Zuid-Nederland in de mode. In de periode 1946-1975 verspreidde de frietzakcultuur zich vlotjes over het hele land.

Zeker, friet- en snackbakjes worden nog volop gebruikt. Maar de kunststof polystyreen verliest wel duidelijk terrein ten opzichte van de bakjes van suikerriet, karton en soms zelfs zeewier.

Er komen vanuit Brussel steeds strengere regels voor snackverpakkingen. Zal de puntzak ooit weer de norm worden? In elk geval zou de Vlaamse fanclub NVTVVDP daar vast en zeker blij mee zijn. Wat de NVTVVDP is, vertelt fritoricus ubelski in het bijgaande TikTok-filmpje.

* Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.

Meer over