Lamb Weston: “Vraag naar friet daalt”

Actueel |
11 oktober 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De animo voor friet daalt. Aldus de top van de Amerikaanse producent Lamb Weston, maker van friet en andere aardappelproducten. Volgens het bedrijf zal de vraaguitval zeker tot mei 2025 doorzetten. Daarom sloot Lamb Weston al een Amerikaanse fabriek en nam het ook andere maatregelen.

Volgens het bedrijf, één van ’s werelds grootste frietmakers, vertoont de vraag naar friet al langer een neergaande tendens. In de zomermaanden boekte Lamb Weston een licht lagere omzet van ruim 1,5 miljard euro. De winst kelderde echter met 46 procent ten opzichte van vorig jaar in hetzelfde kwartaal. Dit kwam mede door een relatief hoge inkoopprijs van aardappelen.

Daling in Europa

Hoewel in Europa en ook elders in de wereld de laatste jaren nog volop nieuwe frietfabrieken worden gebouwd, spreekt Lamb Weston dus van een dalende vraag. De hoeveel friet nam volgens het bedrijf af met drie procent. In Europa daalde de operationele winst met ruim 30 miljoen euro.

Geen gevolgen in Nederland

Ook in ons land heeft Lamb Weston vier fabriekslocaties. Het hoofdkantoor van de Nederlandse tak zit in Breda. Hoewel Lamb Weston wereldwijd enkele honderden werknemers laat afvloeien, hebben de tegenvallende cijfers geen personele gevolgen voor ons land.

Foto: promofoto Lamb Weston