“Gemeenten zijn niet happig op friettenten…”

Actueel |
23 september 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Hoewel de zogenaamde Snackwet op z’n vroegst in 2025 moet worden behandeld in de Tweede Kamer, krijgt de frituurbranche nu al te maken met belemmeringen om nieuwe vestigingen te openen. Dit zegt Maarten Tromp van Standard Investment in Amsterdam.

Standard Investment neemt een aandeel van 50 procent in de frietformule Manneken Pis. De investeerder en oprichter Albert van Beek willen het aantal vestigingen de komende jaren verdubbelen, maar hierbij wordt bewust niet gefocust op compleet nieuwe zaken omdat lokale overheden dwars liggen.

“Niet scheutig met vergunning”

In het Financieele Dagblad zegt Tromp, partner van de investeringsmaatschappij, over de expansie van Manneken Pis: “In de eerste jaren willen we uitbreiden door acquisities van bestaande frietzaken. Want gemeenten zijn niet happig bij het afgeven van vergunningen voor friettenten.”

Veel gemeenten pleiten al jaren voor mogelijkheden om het aantal nieuwe snackzaken in hun dorpen en steden aan banden te leggen. Het is onderdeel van vermeend beleid om de openbare ruimte ‘gezonder te maken’. De Snackwet moet de gemeenten meer armslag geven om ongezond geachte foodzaken te weren.

Uitsterfbeleid?

Hoewel hun impact op de totale voeding in Nederland uitermate gering is, worden in rapporten over dit ‘uitsterfbeleid’ steevast met name fastfoodrestaurants en snackbars als boosdoeners aangewezen. In de rapporten van onder meer RVS en RIVM worden wel cijfers aangehaald over problematisch overgewicht. Maar de stukken geven nauwelijks enig zicht op de werkelijke impact van snackbars en fastfood op het voedingspatroon van de Nederlandse consument.

Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: archief UZ Media.