Grote investeerder stapt in Manneken Pis

Actueel |
23 september 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Amsterdamse investeerder Standard Investment koopt de helft van de aandelen in Manneken Pis, de formule met verse friet die ondernemer Albert van Beek in 1991 startte in Utrecht. Van Beek houdt de andere helft en wordt algemeen directeur.

Manneken Pis is de frietformule met veruit de hoogste gemiddelde omzet in ons land. Het Financieeele Dagblad waardeert de acht vestigingen van Manneken Pis in Utrecht, Amsterdam en Leidschendam voor 2023 op een omzet van 16 miljoen euro en een winst van vier miljoen.

“Overname bestaande frietzaken”

Bedoeling is dat Manneken Pis onder de hoede van de investeerder de komende jaren versneld wordt uitgerold op traffic-locaties in ons land. Het aantal vestigingen moet hierbij minimaal verdubbelen naar zestien. Hierbij zal gefocust worden op de overname van bestaande frietzaken op drukke plekken met veel passanten.

Standard Investment is gespecialiseerd in het midden- en kleinbedrijf. Het belegt in bedrijven met omzetten vanaf circa 20 miljoen euro. Binnen de foodservice is de investeerder ook actief in onder meer de Burger King Food Group en caféformule The Old Irish Pub.

Trekpleister van jewelste

Manneken Pis verwerkt jaarlijks volgens het Financieele Dagblad 1,7 miljoen kilo aardappelen. Naast de oorspronkelijke locatie aan het Vredenburgplein in Utrecht, is onder meer de Amsterdamse outlet aan het Damrak een trekpleister van jewelste. De laatste jaren opende Manneken Pis twee vestigingen in Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam.

Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat een investeerder investeert in de Nederlandse frituurbranche. Ruim twee jaar geleden nam investeerder Antea een belangrijk aandeel in Kwalitaria.

Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: archief UZ Media.