Zijn er werkelijk 19.000 fastfoodrestaurants in ons land? Nieuwsplatform Nu.nl maakte onlangs melding van dit aantal, naar eigen zeggen op basis van actuele cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vijf dingen over fastfoodrestaurants in Nederland.
door Ubel Zuiderveld
1. Eigenlijk ‘spijsverstrekkers’
Het CBS maakt in zijn registratie onderscheid tussen (reguliere) restaurants en de groep ‘fastfoodrestaurants, cafetaria’s, ijssalons, eetkramen en dergelijke’. Afgezien van de grootschalige Amerikaanse fastfoodrestaurants, gaat het bij deze groep van 16.235 bedrijven (sommige bedrijven hebben meerdere verkooppunten) om spijsverstrekkende bedrijven. Ook onder meer ambulante horeca op markten en braderieën, foodtrucks en dönerzaken behoren tot deze CBS-groep.
2. Cafetaria’s grootste groep
Getalsmatig zijn cafetaria’s, snackbars en frituren de grootste groep bij de ‘spijsverstrekkers’. Er zijn volgens de laatste cijfers ongeveer 5400 frituurspeciaalzaken. Zij hebben natuurlijk een veel lagere gemiddelde omzet dan de bijna 1200 Amerikaanse fastfoodrestaurants. Verder behoren ongeveer 3900 lunchrooms en broodjes/koffiezaken, 2500 foodtrucks, circa 2000 dönerzaken/grillrooms en ruim 1200 ijssalons tot de groep ‘spijsverstrekkende bedrijven’.
3. Meer spijs dan restaurants
Het aantal spijsverstrekkende eetgelegenheden, door het CBS dus ‘fastfoodrestaurants’ genoemd, is het aantal reguliere restaurants de laatste jaren voorbijgestreefd. Echter: onder deze reguliere restaurants zitten de nodige formules die nauw verwant zijn aan Amerikaanse fastfoodrestaurants. Het gaat hierbij om (fast) casual eetformules als De Beren, Happy Italy en Loetje.
4. Is pompshop fastfood?
Daarnaast zijn er nog de nodige foodverkopers waarvan een beetje onduidelijk is waar het CBS ze precies onder schaart. Denk maar eens aan de vele pompshops en bakery’s in tankstations, die ook fastfood-achtige spijzen verkopen. Maar ook op stations, luchthavens, in winkelcentra, pretparken en bouwmarkten vind je nog allerlei foodshops die je tot de spijsverstrekkers kan rekenen. En wat te denken van de foodcorners en warmhoudvitrines in de foodretail, zoals bij supermarkten en bakkerijen?
5. Amerikaanse systeemgastronomie
Volgens deskundigen is een groot deel van de Nederlandse horeca de afgelopen circa twintig jaar veramerikaniseerd. Zo nam het aantal franchiseformules met kenmerken van ‘systeemgastronomie’ hand over hand toe. We zien het niet alleen bij formulerestaurants, maar ook bij steeds meer eetgelegenheden van zelfstandige ondernemers.
Feitelijk kun je misschien wel acht van elke tien eetgelegenheden kenmerken als fastfoodrestaurants en/of (fast) casual restaurants. Misschien hebben wel 50.000 eetgelegenheden in ons land dus ‘systeemgastronomische’ kenmerken. En dan zijn pompshops, foodcorners en supermarkten en dergelijke niet eens meegeteld.
Foto: archief UZ Media