Er zijn en blijven grote verschillen tussen de Nederlandse en de Vlaamse frituurcultuur. Zeker, inmiddels is bij onze zuiderburen de frikandel ook de populairste snackworst. Dat was altijd de cervela. Maar in sommige regio’s wordt de frikandel ook wel gewoon curryworst of zelfs lange hamburger genoemd.
Ook op krokettengebied zijn en blijven er verschillen. In Nederland is de rundvleeskroket veruit de hardste loper. Dat is in Vlaanderen en omstreken zeker niet het geval. Vaak gaat de voorkeur in België uit naar de garnalenkroketten, al zijn die momenteel duur, en kaaskroketten. De kroketten worden trouwens van oudsher vooral in restaurants verkocht, maar zijn ook in frituren wel present.
Er zijn natuurlijk veel meer verschillen. Hoewel we ook in ons land scheutiger zijn geworden met sauzen, is de keur aan smaken in Belgische frituren natuurlijk altijd royaler geweest. Verder zweert een deel van de frituristen nog altijd bij ambachtelijke friet, de puntzak en frieten die in ossenwit wordt afgebakken. Overigens betekent dit niet dat in België geen bakjes, fabrieksfriet en plantenolie wordt gebruikt.
Dat een nieuwe snack in Nederland aanslaat, wil niet automatisch zeggen dat die ook in België een hit wordt. Wel populair is de Berenpoot, een variant op de Berehap. Maar de kaassoufflé komt dan weer niet voor in de top 10 van hardlopers. Onze zuiderburen hebben nu eenmaal liever een ovaalvormige kaaskroket.
Hoewel het vaak is geprobeerd via extra promotie en marketing, is in Nederland de Bicky Burger dan weer nooit een eclatant succes geworden. Al dijde de burgerkaart in Nederlandse cafetaria’s uit, de hamburger speciaal bleef de norm. En dan de Lucifer. De snack die Mora afleidde van de Kipcorn moet je in ons land met een vlammetje zoeken, maar sloeg over de zuidgrens wel aan.
Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.