Ruim de helft van de Vlamingen (53 procent) bezoekt minstens één keer per maand een frituur. Dit cijfer ligt hoger dan tien jaar geleden, want toen gaf nog een minderheid van de bevolking aan tenminste maandelijks een bezoek te brengen.
In 2014 lag het percentage 7 procent lager dan nu, aldus een recent inventarisatie van bezorgplatform Takeaway.com bij onze zuiderburen. Uit de cijfers die Takeaway.com putte uit eerder onderzoek blijkt dat één op vijf inwoners van Vlaanderen wekelijks een portie friet haalt. Een aardig weetje: vrouwen eten vaker friet met de hand dan mannen. 61 procent van de dames doet dit namelijk.
Verliest puntzak terrein?
Driekwart van de Vlamingen haalt zijn bestelling altijd bij dezelfde frituur. Kartonnen bakjes zijn vooral populair in de regio’s Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen, want daar is het aandeel van karton 64 tot 78 procent. Toch is de aloude puntzak, die ook gepromoot wordt door vakorganisatie Navefri, niet verloren. In de provincies Limburg en Vlaams Brabant kiest ongeveer 45 procent hiervoor.
Frikandel op kop
Zeven van de tien Vlamingen strooien zout op de friet, 41 procent kiest voor mayo bij de frieten. De top 3 van populairste snacks bestaat uit de frikandel (ook wel curryworst genoemd), berenpoot/berenhap en saté (kipsaté en Ardeense saté). Ook echte Belgische snackspecialiteiten als de cervela, Bicky Burger, kaaskroket en Sitostick ontbreken niet in de top 10. Takeaway.com baseert zich op onderzoek van Vlam, marketingorganisatie van landbouwproducten.
Takeaway.com inventariseerde ook de prijzen. De prijzen van een normale portie friet lopen uiteen van €2,94 tot €4,47. Voor de Bicky Burger moet €4,04 tot €6,00 worden neergeteld.
Foto: iStock