Het Nederlandse miljardenconcern Nutreco (diervoeder) stapt in kweekvlees. Het bedrijf gaat voedingsbodems leveren waarop in industriële laboratoria kunstmatig vlees uit stamcellen kan worden gekweekt. Het is een primeur dat een bedrijf van deze omvang brood ziet in kweekvlees.
Nutreco maakte in Boxmeer inmiddels de eerste batches voedingsbodems waarop spiercellen tot volwaardig vlees kunnen uitgroeien. Het gaat om kweekbodems in poedervorm. Nutreco is van plan de productie snel op te schalen naar enkele honderden kilo’s kweekbedpoeders per week.
Meatable en Mosa Meat
Ook op andere manieren lijkt de werkelijkheid van kweekvlees (vlees die grootschalige veehouderij en slacht overbodig kán maken) snel dichterbij te komen. Voor kweekvlees gelden in Europa nu nog veel wettelijke beperkingen. Maar sinds vorig jaar mogen wel proeverijen worden gehouden. Zowel het Maastrichtse bedrijf Mosa Meat (rundvlees, bekend van de eerste gekweekte hamburger) en Meatable (varkensvlees) hielden reeds proefsessies.
Kweek van ganzenlever
Een Frans bedrijf vroeg inmiddels toestemming om in een laboratorium foie gras (vette ganzenlever) te kweken. Het bedrijf Gourmey deed de aanvraag in zowel Singapore, de VS als enkele Europese landen. De consumptie van foie gras staat al lang ter discussie vanwege de martelende wijze waarop ganzen worden vetgemest.
Hoewel de Europese kweekvlees-regels wat soepeler zijn geworden, zijn er ook landen, zoals Italië, die het beschouwen als een bedreiging voor “authentieke smaken”. In Amerika, Singapore en Israël zijn al enkele typen kweekvlees goedgekeurd voor (beperkte) consumptie. Gourmey is het eerste bedrijf dat in Europa vraagt om toelating van gekweekt vlees.
Foto: eerste proeverijen, Krijn de Nood en Daan Luining van Meatable, persfoto Meatable.