De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nieuwe categorieën toegevoegd waarvan de inspecties openbaar worden gemaakt. Het gaat onder meer om supermarkten, slagerijen en bakkerijen. De resultaten van inspecties op het gebied van voedselveiligheid in de horeca worden al langer door de NVWA gepubliceerd.
In de openbare database van de NVWA staan inmiddels bijna 80.000 bedrijven in de segmenten horeca, ambacht en retail. Bij bedrijven die nog geen inspectie hebben gehad of waar de laatste twee jaar de inspecteurs niet op bezoek zijn geweest, wordt simpelweg vermeld ‘geen recente gegevens’.
“Verbeterpunten en verscherpt toezicht”
Bedrijven die de afgelopen twee jaar met positief resultaat zijn bezocht, staan genoteerd met de vermelding ‘voldoet’. Maar ook zijn enkele bedrijven vermeld met notities als ‘verbeterpunten vastgesteld’ en ‘verscherpt toezicht’.
Indien er in het laatste geval bij volgende inspecties geen verbetering optreedt, kan de NVWA het bedrijf zelfs stilleggen. Weergegeven worden de inspectie-punten ‘juiste omgang met voedsel’, ‘allergeneninformatie’, ‘hygiëne’ en ‘plaagdierbeheersing’. Bij elke vermelding wordt de inspectiedatum genoemd. De resultaten van een inspectie staan minimaal drie maanden online vermeld.
Lunchrooms en cafetaria’s
De NVWA maakt sinds 2014 inspectieresultaten in de horeca actief openbaar. In de eerste jaren ging het alleen om resultaten van inspecties bij lunchrooms. Dat is later uitgebreid met de bevindingen van alle horeca in de vier grote steden.
In 2020 zijn daar de resultaten van inspecties van hotels, restaurants, snackbars en cafetaria’s in heel Nederland bij gekomen. Onlangs is ook de horeca in jeugdherbergen, vakantieparken en groepsaccommodaties toegevoegd.
Foto: persfoto NVWA