Vlaamse friturist wil wereldrecord friet bakken

Actueel |
25 juli 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Frituur De Wissel in het Vlaamse Rijkevorsel wil het wereldrecord non-stop friet bakken in de wacht slepen. Nick Van Den Langenbergh, de friturist van dienst, begint aan zijn recordpoging op 6 augustus. Het gaat om een officieel event van de Wold Record Academy.

Dagblad Het Laatste Nieuws meldt dat Frituur De Wissel het nieuwe record wil stellen op tenminste 127 uur en 15 minuten. Het betekent dat ruim vijf dagen achter elkaar friet wordt afgebakken. Het huidige record is eveneens in Belgische handen. Het staat op 126 uur en 15 minuten en is in april 2019 gevestigd bij Friteria Estrella in Malle.

Lang bestaand fenomeen

Frietbak-records zijn al een lang bestaand fenomeen. In 1988 werd één van de eerste records gesteld op 85 uur, een jaar later gevolgd door honderd uur zonder onderbreking friet bakken. Overigens is er onderscheid tussen de records voor friet bakken én frieten bereiden.

Inclusief snijden

Tien jaar geleden vestigde een friturist in Ternat het record friet bereiden op 84 uur. Het gaat hierbij om zowel frieten snijden, voorbakken als droog schudden, afbakken, opschudden en inpakken. Onbekend is of dit record na 2014 nog is verbroken. Wel was destijds, voordat de frituur in Ternat het verbrak, het oorspronkelijke record in handen van een frituurbakker van Britse chips.

Foto: promofoto World Record Academy, Facebook Frituur De Wissel