“Véél lager verbruik van gas en frituurolie. Zeker 60 procent minder onderhoudskosten.” Dit claimt DNA Horeca Machinebouw over zijn nieuwe Unicorn-oven. Volgens bakwandspecialist Patrick van den Bosch is de gasgestookte buizenunit ín de bakpot het geheim van de smid.
DNA Horeca is het bedrijf Van den Bosch, maker en bedenker van de Unicorn-bakoven. Patrick zit al zijn “hele leven in de patat en de bakwanden”. Hij werkte zowel aan industriële apparatuur voor de frietindustrie als bij bedrijven die frituur-bakwanden maken. Hij had een cafetaria en was de laatste jaren monteur. In mei is bij Snack Drive in Urk Patricks eerste eigen Unicorn-bakwand geplaatst. Deze week checkte Van den Bosch in Urk de gasmeter om te kunnen vaststellen of zijn bakwand werkelijk zo energiebesparend is als hij verwacht.
Vijf dingen over de professionele Unicorn-oven.
1. Warmtebuizen in de bakpot
Geen ‘brullende’ gasvlam ónder de bakpotten, maar een gastgestookt buizenstelsel ín de bakpot en de frituurolie. De warmtewisselaar met buizen zit met hittebestendige bouten en schroeven gemonteerd aan de bakpotten. Dat is de kern van de Unicorn. Van den Bosch: “Door de warmtewisselaar is de frituurolie in tien minuten op temperatuur. Bij Snack Drive Urk starten ze de bakwand pas op als de eerste klant van de dag zich meldt. Het vet is toch zo warm. Daarmee heb je natuurlijk de eerste besparing al te pakken.”
2. “Geen lekkende ketels”
Doordat de frituurolie direct via de hete buizen wordt verwarmd, en dus sprake is van indirecte verwarming van de ketels zelf, is het risico van lekkende ketels minimaal. Immers, de behuizing van de ketels krijgt geen klap door hoge temperatuurpieken. Die kunnen er bij conventionele ovens voor zorgen dat er frictie optreedt en het metaal gaat werken. “De ketels gaan dus heel lang mee,” zegt de bedenker van de Unicorn. “Zelfs als ze zouden scheuren, kun je ze gewoon lassen. Gaat de wisselaar zelf kapot, dan is die binnen twee uur te vervangen. Dat kost aanzienlijk minder. Je hoeft dus geen duizenden euro’s meer uit te geven voor een nieuwe ketel.”
3. “Veel lager gasverbruik”
Vooraf taxeerde Van den Bosch zeker 20 procent minder gasverbruik dan bij een vergelijkbare gerenommeerde HR-oven. Na een check van de gasmeter na zestig dagen bij Snack Drive in Urk, is zelfs Patrick wel enigszins verrast door het resultaat. Het gasverbruik van zijn Unicorn blijkt zelfs 40 procent lager te liggen. Afhankelijk van het verbruik van een cafetaria, kán de Unicorn in aanmerking komen voor investeringsaftrek via de EIA-regeling.
4. “Forse besparing frituurolie”
Ook de frituurolie-besparing ligt ver boven verwachting. “Albert Snoek van Snack Drive Urk verwacht op jaarbasis heel wat minder euro’s aan frituurolie kwijt te zijn,” vertelt Van den Bosch. Dat komt door snellere verwarming van de olie, minder hoge temperaturen (minder verdamping) en de geautomatiseerde dagelijkse filtratie van de olie. In combinatie met Magnesol-poeder kun je zo vier weken toe met de olie. Of dit helemaal verantwoord is, weet Van den Bosch ook niet. Wel zegt hij: “Maar als je twee weken in dezelfde olie hebt gebakken, levert dit natuurlijk ook een mooie winst op.” Omdat kruim onderin de bakpotten nooit verbrandt, vormen zich ook geen koolstoffen die het vet kunnen aantasten.
5. “Gas is lekkerder”
Van den Bosch trekt de aandacht met zijn Unicorn. Grote bakwandpartijen hebben interesse. Maar ook werkt hij aan een andere innovatie. Hij wil, met de bestaande warmtewisselaar als basis, een hybride bakwand maken. Daarbij kan het buizenelement in de bakpot zowel verwarmd worden door gas als met stroom.
Van den Bosch: “We weten allemaal: gas is lekkerder, het geeft een beter bakresultaat. Bovendien kun je bij gasgestookte ovens meer in het mandje doen dan bij stroomovens.” Een hybride bakwand geeft cafetariahouders echter wel de mogelijkheid te switchen naar stroom op geijkte momenten. Bijvoorbeeld om de gasgestookte potten even weer kort aan te jagen als er alleen een kleine bestelling binnenkomt.
DNA Horeca Machinebouw garandeert tot 60 procent lagere onderhoudskosten dan bij conventionele bakwanden. Het bedrijf van Van den Bosch is niet de enige nieuwe bakwandmaker in ons land. Zo kwamen de laatste jaren ook onder meer De Bakwandenfabriek in Bodegraven (ook begonnen door een voormalig monteur) en The Fryer Company in Nieuwersluis (voormalig Hegro-verkoper) uit de startblokken. Ook trok de infrarood-oven van FrieteRia in Dronten de aandacht.
Website: DNA Horeca Machinebouw
Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto’s: DNA Horeca Machinebouw