Fritoricus ubelski vertelt: welke drank bij welke snack?

Actueel, Achtergrond, Video's |
13 juli 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De sommelier zoekt in restaurants wijnen die goed bij de smaken op het menu passen. Maar steeds vaker strekt zijn kennis zich ook uit tot andere dranken dan alleen wijnen. Ook in de frituurwereld neemt de belangstelling toe voor uitgekiende snack-dranken combinaties.

Gisteren besteedde Frituurwereld aandacht aan de start van het nieuwe mosselseizoen. Mosselen, friet én bier. Ze horen bij elkaar als zon, zee en strand. Mosselen, friet en bier is vooral populair in de Bourgondische gebiedsdelen van de lage landen, namelijk Zeeland, Brabant, Limburg en Vlaanderen.

Hetzelfde geldt voor de onverwoestbare combinatie biefstuk met friet ofwel steak frites. Ook daarbij wordt traditiegetrouw bier geserveerd. In de westerse snackwereld is er nog een andere schijnbaar onverwoestbare combi. Friet, hamburger-sandwich en cola. Hoewel Coca-Cola de combi met fastfood wat losser maakte, is dit het gevolg van decennialange Amerikaanse marketing.

De laatste jaren neemt bij Nederlandse snackproducenten de belangstelling voor snack-dranken pairing toe. Onder meer producenten als Van Geloven en Buitenhuis kwamen met lijstjes van aanbevolen dranken die goed bij bepaalde snacks passen. Dit heeft alles te maken met het groeiende aanbod van borrelsnackplanken op terrassen en in restaurants en cafés.

Welke wijn past er goed bij kipsnacks? Bij welke snackgerechten past een zwaarder speciaalbier? In de korte video van vandaag gaat fritoricus ubelski kort maar krachtig in op de vraag Welke drank past bij welke snack?

* Fritoricus ubelski vertelt voor Frituurwereld op gezette tijden de achtergronden bij het nieuws. Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld. Foto’s: ubelski (Léon) en promofoto Hard Rock Café.