Groningse politiek in actie tegen Amersfoortse Keierbal

Actueel |
1 juli 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Gaan provinciale staten van Groningen pogingen ondernemen om de eierbal te beschermen? Het Groningse statenlid Hendri Meendering (GroenLinks) schiet in elk geval de Amersfoortse eierbalvariant Keierbal in het verkeerde keelgat.

Tegen regionale omroep RTV Noord zegt het statenlid dat hij politieke actie overweegt tegen de Keierbal van Frituur Van Gogh in de Keistad Amersfoort. “Dat kan niet,” was naar Meederings zeggen zijn eerste reactie toen hij hoorde van de Keierbal van friturist Arn Zuyderduin.

Motie ter bescherming?

“Of de Amersfoortse snackbar verkoopt de Groningse eierbal òf hij moet een eigen nieuwe snack verzinnen,” zegt Meendering bij RTV Noord. Het Groningse statenlid gaat met zijn fractie overleggen welke maatregelen er mogelijk zijn om de eierbal te beschermen. In elk geval, zo stelt hij, ligt het voor de hand dat hij in provinciale staten komt met een motie ter bescherming van de Groningse eierbal.

Laconieke reactie

Arn Zuyderduin reageert laconiek op de kritiek van Groningse zijde. Hij zegt simpelweg: “Leuk dat de eierbal weer in het nieuws is. Ja, het is waar dat we iets doen met Gronings erfgoed, maar hoe erg is dat?” Ook RTV Utrecht wierp vorige week al de vraag op of het problematisch is dat in Amersfoort een variant van een Groningse snack wordt gemaakt.

In Groningen bestaat de eierbal al zeker sinds 1951. Het lijkt er echter sterk op dat de Engelse snack Scotch Egg, ook wel bekend als vogelnestje, destijds de inspiratiebron vormde. Op zijn beurt lijkt Scotch Egg weer geïnspireerd door eeuwenoude look-a-likes uit de regio India-Pakistan.

Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto’s: ProFri en Frituur Van Gogh.

Meer over