7 dingen over ongedierte in de horecakeuken

Actueel, Achtergrond |
13 juni 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Steeds vaker gaat de voedselautoriteit NVWA over tot spoedsluitingen van eetzaken vanwege overlast door ongedierte. Dit meldde Frituurwereld eerder deze week. Er rust een groot taboe op muizen, ratten en kakkerlakken in de horecakeuken. Zeven dingen over ongedierte en horeca.

1. Schaamte en taboe?

Zeker met sociale media heden ten dage is de kans aanwezig dat je zomaar publiekelijk te kijk staat als een klant in jouw zaak een filmpje maakt van een nieuwsgierige muis of rat. Fastfoodrestaurants en supermarkten kregen in het verleden al te maken met dit soort online publiciteit. Toch weet iedereen: waar eten is, is ongedierte. Zo simpel is het. Bakkerijen, supermarkten, de opslag bij horecabedrijven: een fors percentage ondernemers krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ja, een taboe blijft het. Maar als je verder hygiënisch werkt, is schaamte dus nergens voor nodig.

2. Meer eten in openbare ruimte

Ongedierte wordt tegenwoordig ook wel omschreven als plaaggedierte. Hoe het zij, de overlast van plaagdieren neemt toe. Dat komt doordat er veel meer eten in de openbare ruimte aanwezig is, en dus meer etensafval. Het is het gevolg van steeds langere openingstijden van supermarkten en fastfoodbedrijven. Maar ook wordt er sowieso meer op straat gegeten, mede door de groei van grote festivals en events. Omdat bovendien de gemiddelde temperatuur in ons land stijgt en het natter wordt, zal de overlast verder toenemen. Ook doen nieuwe insecten hun intrede die besmettingen kunnen overbrengen. Kortom: het probleem zal nóg groter worden.

3. Hygiëne, hygiëne, hygiëne

De beste raad om ongedierte zoveel mogelijk te weren is: hygiëne, hygiëne en nog eens hygiëne. Niet alleen in jouw eigen zaak, maar ook bij de buren. Werk dus als lokale horeca en middenstanders samen om een optimale hygiëne te bereiken. Neem gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte rond jouw pand. In winkelcentra staan alle panden vaak via dakconstructies en leidingen in contact met elkaar. Ongedierte kan dus vaak probleemloos van winkel naar horecabedrijf en vice versa lopen. Treed in overleg met de vastgoed-eigenaar als dit het geval is.

4. Afvalbakken legen

Afvalbakken regelmatig legen, afvalzakken in hermetisch gesloten containers deponeren. Maak er een routine van: leeg afvalbakken niet alleen na sluitingstijd, maar ook tussendoor als dit nodig is. Maak na sluitingstijd een rondje door de hele zaak. Zorg dat er ook in de keuken en spoelkeuken geen vaat met voedselresten eenvoudig voor het ruiken en grijpen ligt. Verwijder alle vrij toegankelijke voedselresten rond de bakwand, de snackvitrine en op andere plekken. Zelfs de kleinste kruimels kunnen ongedierte lokken. Maak van jouw voedselvoorraad een onneembare vesting.

5. Verplicht actie ondernemen

Als je ongedierte signaleert in jouw zaak, ben je wettelijk verplicht actie te ondernemen. Echter, het plaatsen van schoteltjes met rattengif en andere toxische stoffen in de keuken is ten strengste verboden. Sterker nog, sinds vorig jaar is zelfs het aanschaffen van rodenticiden om ratten en muizen te bestrijden wettelijk niet meer toegestaan. De stof is simpelweg te riskant voor de volksgezondheid.

Komt de NVWA bij een plaag om de hoek kijken, dan moet je kunnen aantonen dat je al het mogelijke hebt ondernomen om het ongedierte te weren. De NVWA kan zelfs inzage vragen in een logboek dat jij moet bijhouden als jouw zaak met ongedierte kampt.

6. Specialist en certificaat

Je kunt gespecialiseerde bureaus inschakelen om ongedierte te bestrijden. Het is raadzaam te kiezen voor een specialist die het EVM-keurmerk heeft. EVM staat voor Examen- en Certificeringsinstituut Plaagdierpreventie. Het is een onafhankelijk exameninstituut voor ongedierte-specialisten dat door het Ministerie Infrastructuur & Waterstaat in het leven is geroepen

7. Mayo als rattenlokker?

Een opmerkelijke tip gaf ongediertebestrijder Peter Hollander enige tijd terug in de talkshow Op1. Hollander was daar uitgenodigd om te praten over de opmars van de rat in Nederland. Hij vertelde dat ratten steeds slimmer lijken te worden en ze bovendien kieskeuriger zijn dan vroeger. Zo laten ze zich al lang niet meer door een gewoon blokje kaas in de rattenval lokken. Zelf zweert hij bij één merk mayonaise als lokmiddel: ratten vinden volgens Hollander het merk Zaanse Mayonaise onweerstaanbaar.

Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: steeds meer food in de openbare ruimte, UZ Media

Meer over