Roy van Gool: “Contact met collega’s dankzij ProFri”

Actueel, Achtergrond |
14 juni 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

ProFri-Ambassadeur van de Week

In Venray runt Roy van Gool twee cafetaria’s: Thielen en Landweert. Beide frituurzaken zijn heel verschillend maar bij beide zijn traditionele producten zoals friet en snacks de omzetmakers. Via ProFri kan de ondernemer terecht bij collega’s uit het vak om te sparren.

Vanaf zijn 20ste onderneemt Roy van Gool (38) al in de cafetariabranche. Zijn eerste bedrijf startte hij in 2006: Promenade in Venray. Daarvoor werkte hij vijf jaar bij McDonald’s en volgde een mbo-opleiding bedrijfsadministratie. De afgelopen jaren runde hij op een gegeven moment vijf zaken. Inmiddels zijn dat er nog twee: cafetaria Landweert en Thielen in Venray. Sinds 2022 is de ondernemer aangesloten bij vakvereniging ProFri.

Waarom ben je lid?
“Via een collega uit de buurt werd ik gewezen op de energieregeling die ProFri heeft voor cafetariahouders. Ik volgde de vereniging al een tijd en heb me toen aangesloten. Die overeenkomst scheelde mij veel energiekosten.”

Hoe bevalt het bij ProFri?
“Bij ProFri is het leuker dan bij andere brancheorganisaties. Daar gaat het meestal over hotels en restaurants. Wij worden als cafetariahouders vaak ondergewaardeerd.”

Hoezo?
“Bijvoorbeeld bij het werven van medewerkers. Een hip café of een lunchroom lijkt vaak aantrekkelijker als werkplek. Ik laat mensen altijd eerst een dag meelopen. Dan zien ze dat we heel leuk werk hebben en dat de cafetariabranche meer is dan een frikandel in een mandje leggen. Meestal lukt het na zo’n dag en een gesprek wel om nieuwe mensen te krijgen. Ik ben een echte vakidioot en ik praat graag dus dat helpt.”

Wat is de meerwaarde van ProFri?
“Via ProFri ben ik via online platformen en whatsapp-groepen in contact met collega’s gekomen. Vorig jaar ben ik bij de bijeenkomst bij Rational geweest. Ik heb inmiddels wekelijks contact met andere ondernemers. We hebben leuke gesprekken en je kunt vragen stellen over de inkoop, prijsverhogingen, verzekeringen, afvalinzameling of personeel. Ik merk dat je dit soort dingen makkelijk bespreekt met collega’s uit de cafetariasector.”

Je runt nu twee zaken in één stad?
“Ze liggen op vier kilometer afstand van elkaar maar zijn totaal verschillend. Landweert is een kleinere zaak van 110 vierkante meter met slechts 20 zitplaatsen. 80 procent is hier afhaal. Bij Thielen heb ik 250 vierkante meter en 40 zitplaatsen. Het is een van de oudste cafetaria’s van Nederland en de klanten zijn wat ouder dan bij Landweert.”

Waarvoor komen ze naar jouw zaken?
“Bij beide verkopen we vooral veel friet en ‘traditionele’ snacks zoals frikandellen. Daarnaast maken we bij Thielen vier sauzen, zuurvlees, stoofvlees, warm vlees en koude schotels voor beide zaken. We hebben hier geen loaded fries. Ik zou er ook niet aan moeten denken om in de spits friet met van allerlei ingrediënten eroverheen te moeten maken, daar hebben we de tijd niet voor.”

Hoe verliep de overname van Thielen?
“In het begin hebben we wel wat voor de kiezen gehad. We kwamen net uit de coronacrisis en toen volgde de energiecrisis en moest ik de prijzen verhogen. Dat vonden sommige klanten lastig. Inmiddels heb ik de omzet kunnen verdubbelen door het bieden van kwaliteit en meer snelheid.”

Hoe heb je dat gedaan?
“Ik heb bijvoorbeeld het proces aangepast. Ik ben van één naar twee kassa’s gegaan en heb een callcenter aan de telefoon gekoppeld in plaats van een antwoordapparaat. Zo kun je in de spits meer mensen helpen. Ik heb er een hekel aan als ik klanten misloop omdat het te druk is.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Per 1 juli ga ik een groot aandeel van 80 procent van Landweert verkopen aan twee medewerkers die deze cafetaria wat meer gaan runnen. Tot nu toe deed ik dat zelf. Mijn vrouw Daphne hield zich bezig met Thielen maar zij wil een stapje terug doen. Daarom ga ik me samen met een andere medewerkster meer bezighouden met Thielen. Volgend jaar ga ik deze zaak verbouwen en we gaan er de mooiste zaak van Nederland van maken. Wie mij kent, weet dat als ik wat doe, dan doe ik het goed. Ik wil dan het beste van het beste: van kassa tot bakwand.”

Hoe ga je dat financieren?
“Dat doe ik uit eigen middelen. Ik heb nu twee goede frietzaken en verder heb ik nog wat panden in eigendom. Inmiddels heb ik geleerd dat ik geen verplichtingen wil bij leveranciers of huurbazen.”

Cafetaria Thielen

Kennedystraat 25
5801 VB Venray
cafetariathielen.nl

Cafetaria Landweert

Kruidenlaan 105
5803 BV Venray
cafetarialandweert.nl

  • Bestaat sinds: cafetaria Thielen is een van de oudste cafetaria’s in Nederland. Sinds mei 2021 is Roy van Gool de eigenaar. Vanaf juli 2013 is Landweert in handen van deze ondernemer.
  • Eigenaar: Roy van Gool.
  • ProFri-lid sinds: 2022.
  • Specialiteiten: vier huisgemaakte sauzen (waaronder de satésaus), stoofvlees, warm vlees, zuurvlees en de koude schotels, gemaakt volgens het recept van de familie Thielen.
  • Minder in trek: Koude schotels. “Het klinkt misschien gek maar we merken dat die koude schotels nog steeds populair zijn bij het ouder publiek. De slaatjes bij cafetaria Thielen vliegen nog steeds over de toonbank.”
  • Producten die in de lift zitten: satésaus en milkshakes.

Cafefetaria Thielen en Cafetaria Landweert staan beiden
met een basisvermelding in de Nationale Smulgids

Impressie Cafetaria Thielen in Venray

Impressie Cafetaria Landweert in Venray

Tekst: Bianca Roemaat, Foto’s: ProFri en Cafetaria Thielen en Landweert.

Meer over