Scheidend ProFri-voorman Frans van Rooij levert felle kritiek op het Fastservice Manifest dat Koninklijke Horeca Nederland deze week publiceerde. “KHN slaat de plank hiermee mis. Feitelijk zegt KHN met dit manifest dat de producten die wij verkopen gezonder moeten worden. Maar onze producten hebben helemaal niets te maken met ongezond voedsel.”
KHN’s Fastservice Manifest is ondertekend door McDonald’s Nederland, KFC, Domino’s Pizza, Bram Ladage, Kwalitaria en FHC Formulebeheer. Beschreven wordt welke stappen zij zetten op weg naar “een gezondere voedselomgeving”.
Volgens Van Rooij zet de branche zichzelf hiermee expliciet neer als verstrekkers van ongezonde voeding. “Maar friet of een hamburger op zijn tijd, is helemaal niet ongezond,” aldus Van Rooij. “De bedrijven die dit ondertekenen, laten zich door KHN wéér voor de verkeerde wagen spannen. Dat zien we al jaren. Hamburgers en andere populaire gerechten in gewone restaurants zijn vaak calorierijker dan het aanbod in cafetaria’s en andere fastfoodzaken. Bovendien bevatten veel snacks inmiddels minder zout en sauzen minder suiker. Het lijkt erop dat KHN fastfoodbedrijven en snackbars gebruikt om andere horecabedrijven uit de wind te houden.”
Uitvloeisel van Preventieakkoord
Het manifest van Koninklijke Horeca Nederland is een uitvloeisel van het Nationaal Preventieakkoord dat partijen in de foodbranche in 2018 ondertekenden. “Gedreven door verantwoordelijkheidsgevoel en een gedeelde ambitie, hebben een aantal fastservice-bedrijven de handen ineengeslagen om een concrete bijdrage te leveren aan een gezondere voedselomgeving,” aldus het KHN-manifest.
De brancheorganisatie schrijft verder: “Het manifest is een belofte aan Nederland, waarbij de zes toonaangevende fastservice-bedrijven zich committeren om jaarlijks verantwoording af te leggen over de voortgang van deze beloften. De KHN-werkgroep ziet het Fastservice Manifest als een startpunt voor een langdurige bijdrage aan een gezondere voedselomgeving. De bedrijven hebben de afgelopen jaren al concrete acties ondernomen, bijvoorbeeld op het gebied van reductie van zout of suiker.”
“Beleid met nul effect”
Vakvereniging ProFri kwam eerder met een eigen manifest. Hierin wordt juist benadrukt dat snackbars en fastfoodrestaurants ten onrechte steeds de zwarte piet krijgen toebedeeld als het over zaken als overgewicht en een ongezonde levensstijl gaat.
In het manifest van ProFri wordt onder meer verwezen naar het verwaarloosbare aandeel dat cafetaria’s en fastfoodzaken in de totale Nederlandse consumptie hebben. Met het oog op de zogenaamde Snackwet die in 2025 wordt verwacht, zei Van Rooij eerder al eens: “Als het beleid zich zo nadrukkelijk blijft focussen op onze bedrijven, zal de overheid helemaal niets bereiken. Het effect op bijvoorbeeld overgewicht zal nul zijn.”
Foto: Twitter Paul Blokhuis. De toenmalige staatssecretaris ondertekent het Preventieakkoord.