9 veel gestelde vragen over glutenvrij

Actueel, Achtergrond |
11 sep 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Snacks voor in de frituur bevatten vaak paneermeel. Ze zijn daardoor niet glutenvrij. De laatste jaren zijn er glutenvrije alternatieven op de markt gekomen maar hoe kom je ze op het spoor? En hoe communiceer je erover in jouw cafetaria?

door Bianca Roemaat

In Nederland heeft 0,5 tot 1 procent van de mensen coeliakie oftewel een glutenallergie. Om deze groep consumenten (en hun familie) te bedienen, bieden steeds meer frituurzaken glutenvrije snacks en friet aan.

Wat zijn gluten?
Voordat je op zoek gaat naar glutenvrije producten, is het handig om te weten wat gluten nu precies zijn. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in graansoorten zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en gort. Maar het zit soms ook in producten waarbij je het niet direct verwacht. Zoals soepen, sauzen, ijssoorten maar bijvoorbeeld ook in de roux voor je kroketten.

Wat is glutenvrij?
Een product mag je, volgens de wet, glutenvrij noemen als de hoeveelheid gluten minder dan 20 milligram gluten per kilogram van dat product is. (Bron: www.glutenvrij.nl)

Hoe weet je of een product glutenvrij is?
Lees altijd de etiketten of vraag je leverancier om een product-specificatie om te zien of producten gluten bevatten. Je ziet vaak aanduidingen (icoontjes) met glutenvrij. Maar er bestaat ook het Crossed Grain keurmerk. Internationaal zijn er ruim 23.000 glutenvrije producten met dit keurmerk. Het betekent dat deze producten veilig glutenvrij zijn bevonden, zowel op ingrediëntenniveau als op productieprocesniveau

Welke glutenvrije frituurproducten zijn er?
Friet gemaakt van aardappelen en bereid in zonnebloem- of palmolie is glutenvrij. Daarnaast zijn er inmiddels verschillende glutenvrije snacks, sauzen en frituurolie op de markt zoals frikandel, kroket, kaassoufflé, kipnuggets maar ook fritessaus, ketchup en curry.

Waar koop je in?
Een aantal horecagroothandels heeft glutenvrije producten in zijn assortiment. Daarnaast is VA Foods gespecialiseerd in glutenvrije snacks, broodjes en ragouts. Zie voor meer info: vafoods.eu. Door het bezoeken aan beurzen, contact met je leverancier en het volgen van sociale media-accounts en via het vakmedium Frituurwereld blijf je op de hoogte van noviteiten.

Hoe ga je ermee om in je zaak?
Ga je met glutenvrije producten aan de slag, bereid ze dan wel in een apart gedeelte van je frituurzaak. Gebruik een aparte frituurpan en voorkom kruisbesmetting met glutenhoudende producten. Tip: volg een van de gratis e-learnings van het Nederlands Frituurcentrum om je kennis over allergenen en voedselhygiëne op peil te houden. Kijk op: https://www.werkenaankennisenvakmanschap.nl/aanbod/

Hoe communiceer je glutenvrij?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Vermeld het met een icoontje op je assortimentslijst of menukaart, en dank ook aan online. Vertel ook hoe je de producten bereidt en dat je veilig werkt. Mensen met een allergie gaan eerst op zoek naar informatie voor ze beslissen waar ze uit eten gaan. En datzelfde geldt ook voor hun familieleden.

Bestaan er speciale websites?
Die patiënten met coeliakie kunnen ook terecht op een speciaal platform van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Hierop staan adressen in de horeca die glutenvrije producten aanbieden. Deze hebben het keurmerk Lekker glutenvrij. Ze zijn gecontroleerd door de NCV en krijgen een jaarlijkse check door een extern auditbureau. Kijk hier voor meer info: https://www.glutenvrij.nl/buiten-de-deur/uit-eten/het-lekker-glutenvrij-keurmerk

Hoeveel glutenvrije snackbars zijn er?
En last but not least zijn er ook bloggers, speciale besloten Facebookgroepen en Instagramaccounts van patiënten met coeliakie. Zo schreef deze blogger op de Maak het glutenvrij.nl in 2023 over glutenvrije snackbars in ons land. Sta je hierop vermeld? Hiermee kun je je als cafetariahouder heel mooi in de kijker spelen bij deze doelgroep. Zie: https://maakhetglutenvrij.nl/glutenvrije-snackbars/

Foto: iStock, Marian Vejcik