Hebben we straks knapperiger friet met minder acrylamide? Internationaal onderzoekt de aardappel- en frietindustrie de toepassing van de zogenaamde CRISPR-Cas technologie. Hierbij kan nauwkeurig worden ingegrepen op het DNA van voedselproducten, in dit geval het genenpatroon van de aardappel.
Hoewel niet zelden smaakjes, kruiden en coatings worden toegevoegd, zijn aardappelen en friet nu nog overwegend een uiterst natuurlijk product. De laatste jaren lopen echter de nodige studies naar de toepassing van nieuwe laboratoriumtechnieken. Ze richten zich onder meer op een verbeterde zetmeelsamenstelling en een betere resistentie van frietaardappelen tegen schimmels en bacteriën.
Pieper stabieler
Mede omdat de consumptie van aardappelen/friet wereldwijd sterk toeneemt én vanwege de klimaatverandering, is het volgens deskundigen noodzaak de aardappel stabieler te maken. Zowel tijdens de teelt als tijdens de bewaring na de oogst. Volgens de deskundigen is de voedselzekerheid ermee gediend als aardappelen een robuuster gewas worden.
Zo wordt momenteel onderzoek gedaan hoe aardappelrassen kunnen worden gekweekt die beter bestand zijn tegen hogere temperaturen. Nu al geven enkele Nederlandse aardappelveredelaars aan dat de teelt zich op termijn verder noordwaarts naar de Scandinavische landen zal verplaatsen omdat het in ons land te warm kan worden.
Gen wordt uitgeschakeld
Met nieuwe technologieën kan fijnmazig op het DNA van de aardappel worden ingegrepen. Volgens website Labiotech.eu kan zelfs “friet minder ongezond worden gemaakt”. Door simpelweg een gen in het DNA uit te schakelen is veel mogelijk, stelt ook Foodlog. “De Amerikaanse onderzoekers hebben nu het exacte gen kunnen identificeren dat verantwoordelijk is voor de vorming van glucose en fructose onder koude bewaaromstandigheden,” aldus het eetblog. “Met behulp van CRISPR-Cas hebben ze het gen tot zwijgen weten te brengen.”
De mogelijkheden zijn echter legio, zodat feitelijk de perfecte frietaardappel kan worden gekweekt. Overigens zijn DNA-methoden als CRISPR-Cas niet onomstreden. Critici zijn bang dat ook sprake kan zijn van ongewenste effecten, bijvoorbeeld voor de gezondheid van mensen of voor de natuurlijke soorten zelf. Om deze reden gelden in de Europese Unie ook nog de nodige beperkingen voor dit soort technieken.
Foto: Friet Kiosk, Middelburg, archieffoto Ubelski