De prijs van garnalenkroketten stijgt tot astronomische hoogten. Waar voor gepelde grijze Noordzeegarnalen normaliter prijzen gelden van enkele tientjes, loopt de kiloprijs momenteel op tot 80 euro of meer. Voor ongepelde garnalen is de kiloprijs ongeveer 30 euro.
De simpele reden van de hoge prijs: het vangseizoen heeft in de laatste maanden van vorig jaar minder Noordzeegarnalen opgeleverd dan normaal. Hogere gemiddelde temperaturen van het zeewater zou hiervan een belangrijke oorzaak kunnen zijn. Hierdoor eten bovendien andere vissoorten in de zee meer garnalen dan normaliter.
Probleem voor Belgen
Hoewel ook in sommige Nederlandse regio’s de garnalenkroket een populaire snack is, is dit met name voor onze zuiderburen een probleem. De garnalenkroket is daar een vaste waarde op de kaart van veel restaurants. De garnalenkroketten uit Oostende zijn zelfs enkele jaren geleden erkend als traditioneel Vlaams streekproduct ofwel “eetbaar erfgoed”. Oostende geldt als het mekka van de garnalenkroket. Jaarlijks wordt daar zelfs een speciale manifestatie ter ere van de kroket gehouden.
Schrappen van kaart
Volgens het Algemeen Dagblad is het tekort aan garnalen zo nijpend, dat sommige Belgische restaurants zich gedwongen voelen de delicatesse tijdelijk van hun menukaart te schrappen. Ook zijn er koks die alternatieve ingrediënten overwegen, zoals langoustines of kreeft. De Amsterdamse patisserie en horecaleverancier Holtkamp in Amsterdam rekent een toeslag voor zijn befaamde garnalenkroketten.
Hoge prijzen van garnalen zijn vaker een probleem geweest bij onze zuiderburen. Zo lag eind jaren 1980 de kiloprijs op 72 gulden, destijds een astronomisch bedrag. De Nederlandse producent Ad van Geloven verwierf toen een plekje op de Belgische markt door de prijs van zijn garnalenkroketten juist relatief laag te houden. Over Van Geloven gesproken: vorig jaar introduceerde de snackmaker in Tilburg nog een nieuwe garnaalkroket onder zijn snacklijn De Bourgondiër.
Foto: garnalenkroket Madam Kroket, Oostende