De Nederlandse frietbakkers Jorit Gras en Marvin Romein maken naam in de Zweedse hoofdstad met friet van aardappelen uit de Nederlandse klei. Hun eigentijds restaurant annex cocktailbar Pom Friterie in Stockholm trekt de aandacht met eigenzinnige frietgerechten.
Pom Friterie opende in het voorjaar van 2023. Gras en Romein gaan een stap verder dan topchef Sergio Herman met zijn Frites Ateliers. De twee ondernemers combineren een loungy jaren ’80-stijl eetbar met cocktails, wijnen en bijzondere frietcreaties. Maar ook met deejays en elektrische beats in de late avonduren in hun chique friterie. Maar koud bier en warme friet vormen de kernproducten.
Bali Bom, friet oorlog
De frietgerechten dragen namen als Kebab Topped Frites, Osaka Bay, Hot Creole en New Yorker, waarbij friet samen met kleurrijke en ingrediënten als schelpdieren, garnalen, geroosterde maïs, nori, kebabvlees, augurken, tuinkers en verse kruiden en specerijen in een bowl worden geserveerd.
Romein en Gras zouten hun frieten met zoutkristallen uit de zee voor de kust van Bretagne. Bijzonder is hun frietgerecht Bali Bom (rechter foto). Het gerecht met onder meer pindasaus en rendangmayonaise is namelijk geïnspireerd door ons eigen patatje oorlog. Pom Friterie serveert ook bitterballen onder de naam beef bites.
Brede Scandinavische ervaring
Romein werkt al meer dan tien jaar in de Scandinavische horeca. Hij werkte in verschillende bars en eetcafés in zowel Stockholm als Oslo. Jorit Gras woont eveneens al ruim tien jaar in Scandinavië. Hij was eerder in de Zweedse hoofdstad werkzaam als foodfotograaf en was souschef in een restaurant. Aan de HKU in Utrecht volgde hij een opleiding tot kunstenaar.
Foto’s: Pom Friterie